Több tízezer vendégmunkás térhet vissza Németországba

Több tízezer vendégmunkás térhet vissza Németországba

Csütörtökön megérkeztek az első kelet-európai idénymunkások Németországba, akik a nemzetközi megállapodás értelmében a koronavírus miatti határlezárások és korlátozások ellenére beutazhattak a nyugat-európai országba - írja a Mérce.hu.

A német mezőgazdasági miniszter, Julia Kloeckner szerint a terv az, hogy áprilisban, majd májusban is 40-40 ezer kelet-európai munkás utazzon Németországba.

A beutazó munkásokat szigorú egészségügyi átvilágításnak vetik alá, majd érkezésük után két hétig a többi dolgozótól elkülönítve kell élniük és dolgozniuk, valamint védőruházatot kell hordaniuk.

A beutaztatást a Eurowings légitársaság végzi, náluk kell minden dolgozónak elöljáróban regisztrálnia. Eddig 9900-an regisztráltak áprilisi munkavégzésre és 4300-an májusira.

A portál emlékeztet rá, hogy a koronavírus-járvány mutatott rá arra, mekkora mértékben támaszkodik Nyugat-Európa a kelet-európai munkaerőre: az ausztriai Burgenlandban ingyenes szállással és egyéb kedvezményekkel igyekezték a Magyarországról ingázó ápolókat maradásra bírni, Nagy-Britanniában iparági számítások szerint 90 ezer mezőgazdasági munkás hiányzik a rendszerből, Németországban pedig mindkét említett ágazat megszenvedi a járványt – kb. 300 ezer ápolásra szoruló német állampolgárt látnak el kelet-európai (többnyire lengyel) gondozók, míg a mezőgazdaságban szintén 300 ezer kelet-európai munkás dolgozott tavaly.

A mezőgazdasági idénymunkások hiánya a magyar mezőgazdaságban is komoly problémát okoz. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az ágazati összesítések szerint a magyar kertészetek idényjelleggel 25-30 ezer vendégmunkást foglalkoztatnak, akik nagy része Erdélyből és Kárpátaljáról érkezik, ám a határzárak miatt ez a munkaerő egyelőre elérhetetlen, vagy csak részben elérhető. 

Az új magyar munkanélküliek dolgozhatnak a földeken a vendégmunkások tízezrei helyett?

Egyre jobban érezteti hatását a világjárvány gazdasági hatása, és olyan praktikus kérdésekkel kell megküzdenünk, mint hogy ki dolgozik majd a földeken. Ugyanis agrárium ágazati összesítések szerint a magyar kertészetek idényjelleggel 25-30 ezer vendégmunkást foglalkoztatnak, akik nagy része Erdélyből és Kárpátaljáról érkezik, ám a határzárak miatt ez a munkaerő egyelőre elérhetetlen, vagy csak részben elérhető.