Vizsgálatot követel a Jobbik a hazaküldött betegek kapcsán

Vizsgálatot követel a Jobbik a hazaküldött betegek kapcsán

"Felháborító, hogy Orbán Viktor úgy rendelte el a járványra hivatkozva 36 ezer kórházi ágy kiürítését, hogy mindeközben nem volt biztosított, hogy ezek a betegek az otthonukban tudnak gyógyulni" - mondta Lukács László György pénteki online sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett: a kórházakból hazaküldött személyek közül valakinek súlyos egészségkárosodása lett, sőt, valaki el is hunyt azért, mert nem a kórházban tudott gyógyulni.

"A Jobbik azt követeli a kormánytól, hogy haladéktalan végezzen vizsgálatot, mondja meg pontosan, hány embert is kellett hazaküldeni"

- mondta, ugyanis értékelése szerint ellentmondóak a számok: hiszen Kásler Miklós szerint csupán két százalékot kellett hazaküldeni, míg Orbán Viktor 16 százalékról beszélt, a valóság pedig a számítások szerint valahol a 13 százalék körül van"

A párt ezért vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapon keresztül, amely Lukács szerint pontosan tudja hány ágy van és ezeket miként használják a kórházak.

Lukács László György szerint emellett felül kell vizsgálni az összes hazaküldött beteg kapcsán hozott döntést, hogy valóban jogos volt-e, hogy őket hazaküldték és hogy megfelelően gondozzák-e őket otthon.

Ezekhez a felülvizsgálatokhoz egy orvosi grémium felállítását javasolta a politikus.

A párt mindezek mellett azt követeli, hogy állítsák le az indokolatlan hazaküldéseket, s ne fűnyíró elv alapján határozzák meg, kinek kell bent maradnia és kinek kell hazamennie.

A Jobbik politikusa bejelentette: Pontos vizsgálatot követelnek a pontos számok kiderítése érdekében. Mint mondta:

"Kásler Miklós nem takarózhat azzal, hogy Orbán Viktor utasításait hajtja végre"

Emellett a párt azt javasolja, hogy fizessenek kártérítést azoknak az embereknek és családoknak, akiknek a hazai és otthoni ápolásuk miatt káruk keletkezett.

A Jobbik egy petíciót is indít, ennek pontjai:

  1. Azonnali vizsgálat a pontos ágyszámok ügyében
  2. Kártérítés a hazaküldött betegek kapcsán
  3. A teljes rendszer felülvizsgálata

A párt álláspontja szerint egyetlen beteget sem szabadot volna hazaküldeni a kórházakból, sőt, a "kormányközeli oligarchák luxusszállodáiban van elég kapacitás.

"Orbán Viktornak azt üzenjük, aki korlátlan felhatalmazást kér, annak korlátlan felelősséggel is kell bírnia, ezekben az esetekben is, amikor meggondolatlanul és teljesen indokolatlanul embereket küldenek haza ellátatlanul"