Lengyel ex-külügyminiszter: "Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk”

Lengyel ex-külügyminiszter: "Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk”

Radoslaw Sikorski, lengyel néppárti EP-képviselő, volt külügyminiszter nyílt levelet küldött Deutsch Tamásnak, a Fidesz EP-delegációvezetőjének azon apropóból, hogy három magyar EP-képviselő bocsánatkérésre szólította fel Donald Tuskot, amiért burkoltan lenácizta Orbán Viktort - írja a Népszava.

Sikorski szerint Tusk nem nácizta le Orbánt, csak megpróbált rávilágítani, hogy a lengyel és magyar populisták politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát. Ráadásul a magyar kormányközeli média Tusk családjának múltját és belekeverte a történetbe egy fake news sztorival:

Most Donald Tusk családjáról hazudott az álhírgyártó kormánysajtó

Miután az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk beszólt Orbán Viktornak, a lakájmédia egyből visszatámadott - nem mintha bármi tétje is lenne, de a fideszes tábornak jól megmondták, a lengyel politikus nagyapja náci katonaként szolgált a II. világháborúban.

Sikorski ezt sértőnek tartja:

“Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?”

A volt lengyel külügyminiszter csalódott:

“Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és Vlagyimir Putyin körbe udvarlása. Emiatt és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink. Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása. Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak."