A Néppárt elnöke szerint Orbán az emberek félelmét a saját hatalma építésére használja

A Néppárt elnöke szerint Orbán az emberek félelmét a saját hatalma építésére használja

Donald Tusk a Spiegelnek adott interjújában leszögezte, ragaszkodik hozzá, hogy még idén újra megpróbálják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból. Az ezzel kapcsolatos döntést legutóbb elhalasztották, így maradhatott felfüggesztett tagként a magyar kormánypárt.

"A demokráciának tartja-e Magyarországot?" kérdésre az EPP lengyel elnöke nem válaszolt egyértelműen, inkább arról kezdett beszélni, hogy Orbán a menekültválság kezdete óta vészhelyzeti eszközökkel kormányoz, az emberek félelmét pedig a saját hatalma kiépítésére használja.

Tusk néhány intézkedést jogosnak és jogszerűnek lát, de vannak olyanok, amelyek a demokrácia szellemiségével összeegyeztethetetlenek.  A koronavírus-törvényt az 1933-ban a parlamenti jogköröket Adolf Hitlerre ruházó felhatalmazási törvényhez hasonlította:

A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.

Carl Schmitt német jogász, filozófus volt, de tevékenysége ellentmondásos, mert aktívan dolgozott a náci rezsim legitimitásán, bár Tusk valószínűleg ezzel nem nácizni akart, hanem a Schmitt-féle politikaelméletre gondolhatott.

Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő így reagált Tusk nyilatkozatára: "Remek. Jó tudni, hogy még a válság idején is (amikor vannak más dolgok, amik elfoglalnak mindannyiunkat,) a Donald Tuskhoz hasonló Orbánfóbiások továbbra is találnak időt és helyet Magyarország csépelésére".

(Index)