Pocsék eredményeket mutat a kínai koronavírus-gyorsteszt

Pocsék eredményeket mutat a kínai koronavírus-gyorsteszt

A Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének kutatása szerint

óriási hibaszázalékkal működik (vagy inkább nem működik) két, nálunk is kapható kínai gyorsteszt.

Az Orvosi Hetilap ki még nem adott, de az Indexhez eljuttatott kefelevonata szerint a kutatás az alábbi címmel fog megjelenni:

A specifikus IGM- és IGG-antitesteket kimutató egyes gyorstesztek alkalmatlansága a Sars-Cov-2 okozta vírusfertőzés hazai szűrésében

A tanulmány jegyzői között találjuk az egyetem rektorát, dr. Merkely Bélát, akit egy főorvos vendégszerző révén már a Fidesz-közeli Mandiner is Kásler Miklós Emmi-miniszter lehetséges utódjaként említ.

Arról már korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos is beszélt, hogy a gyorstesztek csak arra képesek, megállapítsák, a vérben jelen van-e az ellenanyag, az antitest, ami azt jelenti, hogy az illető már átesett a fertőzésen. Ezzel szemben a megbízhatóságot az orrból, illetve garatból nyert nyálkát vizsgáló úgynevezett PCR-teszt biztosítja. Ez ugyanis azt mutatja meg, jelen van-e a vírus örökítőanyaga a szervezetben.

A gyorstesztekre mégis nagy a kereslet, ugyanis egy csepp vérből akár „home office-ban” is meg lehet vizsgálni, jelen van-e szervezetünkben az antitest.

Pontosabban meg lehetne vizsgálni, ha megbízható lenne.

A kutatás ugyanis azt mutatta ki,

akit a PCR-teszt pozitívnak jelzett, azoknak csak 33-35 százalékánál mutatott ki fertőzést

a gyorsteszt, míg a PCR-teszttel negatívan mértek esetén, azaz

a nem fertőzötteknél a gyorsteszt 15-28 százalékban fertőzöttséget jelzett.

Vagyis a gyorsteszt sok esetben álbiztonságot adhat, holott jelen van a vírus, míg ugyancsak sok esetben felesleges idegeskedést okozhat egy nem valós, de pozitív eredménnyel.

Az Index a gyorstesztek eredetéről azt írja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Semmelweis Egyetemet bízta meg a járvány elleni felszerelések beszerzésével. Itt bukkant fel a CECZ Közép-Európai Kft.-t, aki Kínából hozatta be a szükséges eszközöket. Arra nem kaptak választ, hogy a vizsgált gyorstesztek ebből a beszerzésből valók-e, de – mint fogalmaznak – „az viszont biztos, hogy a CECZ adott el nagy tételben gyorsteszteket az egyetemnek”.