A járvány első hulláma lecsengőben van, rendben zajlottak az érettségi vizsgák

A járvány első hulláma lecsengőben van, rendben zajlottak az érettségi vizsgák

Az operatív törzs mai tájékoztatóján először Maruzsa Zoltán, az Emmi oktatásért felelős államtitkára beszélt a vizsgaidőszakról. Az államtitkár szerint rendben lezajlottak az írásbeli érettségik és fennakadás nélkül sikerült megszervezni a vizsgákat. A pedagógusok nem bojkottálták a vizsgákat és a diákok sem mondták vissza az érettségi vizsgákat tömegesen. Szigorúan betartották a védelmi intézkedéseket.

Maruzsa Zoltán köszönet mondott mindazoknak - beleértve a diákokat is - akik segítették az érettségi vizsgák lebonyolításában.

Müller Cecília közölte, hogy negyedik napja csökkenőben van az új igazolt fertőzöttek száma, ezért bizakodóak és óvatosak. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy 3178 azonosított fertőzött van Magyarországon. Kilenc személy hunyt el az elmúlt 24 órában, de 865-en már elhagyhatták a kórházakat.

Koronavírus: Újabb kilenc beteg hunyt el

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3178 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 idős krónikus beteg - írja a koronavirus.gov.hu. Ezzel 392 főre emelkedett az elhunytak száma, 865-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő.

A mintavételek száma már elérte a 99 058 darabot. Az aktív fertőzöttek száma 1921. Müller Cecília szerint az elhunytak száma közel állandó ami azt jelenti, hogy naponta körülbelül 10-en halnak meg, többségük krónikus betegségekben szenvedett.

Előrelépésként bejelentette, hogy a gyógyszertárakban elérhetővé vált az FFP-1-2-3 szájmaszk. A hétvégi jó idővel kapcsolatban azonban nem javasolta a strandok felkeresését.

Már a patikák is árulhatnak FFP maszkokat

Megjelent Kásler Miklós legújabb rendelete: a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről szóló szabályozást kiegészítik egy 34. ponttal. Az EMMI-t vezető miniszter új rendelete szerint a koronavírus járvány idejére "elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt az egyéni védőeszköznek minősülő FFP1, FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédők" is forgalmazhatók a gyógyszertárakban - írja az Atv.hu.

Nincs fennakadás a határokon

Lakatos Tibor ezredes, az ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy négyheti készletet kapnak az idősotthonok illetve az érintett intézmények az egyéni védőfelszerelésekből, de közben át kell térni a felelős eszközgazdálkodásra, amit a kórházparancsnokok és intézményparancsnokok ellenőriznek.

A határforgalomról szólva közölte, a munkatársak gyorsan és szakszerűen dolgoznak. Nagylaknál, Röszkénél és Csanádpalotánál van várakozás, de nagy a nyomás az osztrák határon, ahol naponta 13 ezer ember beléptetését kell elvégezni, ugyanakkor már napok óta senkinél sem merült fel, hogy fertőzött lenne.

Fokozatosan szüntetik meg a korlátozásokat

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor ezredes az enyhítésről szólva megismételte, hogy a korlátozások megszüntetése több lépcsőben fokozatosan történik.

Müller Cecília pedig arról beszélt még, hogy a járványgörbét folyamatosan figyelik. A járvány dinamikájából az következik, hogy csökken a fertőzött személyek száma. Most, hogy a járvány tetőzését úgy tűnik elértük, értelemszerűen az arányok változnak, tehát akik két hete még pozitívnak bizonyultak a tesztekre, mostanra már gyógyultaknak tekinthetők. - mondta a tisztifőorvos.

Orbán: legkorábban jövő hétvégén lehetnek további enyhítések

Orbán Viktor péntek reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújában ismét több témát érintett: 163 ezer ember veszítette el a munkáját az elmúlt időszakban, de köztük nem csak olyanok vannak, akik a járvány következtében váltak munkanélkülivé az áprilisi ipari számok brutálisak lesznek Budapest és Pest megye nyitása legkorábban jövő hétvégén képzelhető el,