250 milliárd forint jött be az Európai Uniótól áprilisban

250 milliárd forint jött be az Európai Uniótól áprilisban

A járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések, így például a bértámogatási program és az adócsökkentések eredményeként az államháztartás központi alrendszere az év első négy hónapjában 727,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Áprilisban azonban 104,5 milliárd forintos többlet alakult ki, köszönhetően az uniós programok 249,8 milliárd forintos bevételének

- közölte előzetes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken az MTI-vel.     

Hozzátették, hogy idén április végéig közel 400 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, így például védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek beszerzésére fordított kiadások.

A központi költségvetés 610,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 123,0 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 6,2 milliárd forintos többletet mutattak április végén.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 39,0 milliárd forintot tett ki.

Varga Mihály a hivatalos Facebook-oldalán április 22-én közzétett videóban már jelezte, hogy a következő hetekben várhatóan 100 milliárd forintnyi fejlesztést számol el Magyarország az Európai Unióval (EU), és mivel ezeket a beruházásokat saját forrásból már megelőlegezték, a beérkező összeg a magyar költségvetést erősíti.

Négy hónap alatt 313 milliárd

A PM pénteki jelentése szerint az év első négy hónapjában összesen 313,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, az uniós kiadások ugyanakkor megközelítették a 842 milliárd forintot.

A koronavírus-járvány hatásából következően a központi alrendszer idei évre tervezett pénzforgalmi hiánya magasabb lesz - jegyezte meg jelentésében a PM.

Egyelőre 367 milliárd forint pénzforgalmi hiány szerepel az idei költségvetésben, amelyhez képest az április végén meglévő 727,4 milliárd forint 198,2 százalékot mutat. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) április 22-én közzétett módosított finanszírozási tervében jelentette be, hogy

az államháztartás központi alrendszerének idei évre tervezett pénzforgalmi hiánya 367 milliárd forintról 1601 milliárd forintra emelkedett.