Jobbik: "Minden eszközzel küzdeni fogunk a legújabb kormányzati borzalom ellen"

Jobbik: "Minden eszközzel küzdeni fogunk a legújabb kormányzati borzalom ellen"

A  kormány felül akarja írni az önkormáynzati választások eredményét, a magyar emberek akaratát és tovább akar hízni, gazdagodni az ellenzéki vezetésű városok adóbevételein is - mondta annnak kapcsán Z. Kárpát Dániel csütörtöki online sajtótájékoztatóján, hogy a kormány a gödi mintát másolva különleges gazdasági övezetek kijelöléséről nyújtott be törvényjavaslatot kedden késő éjjel.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott jogszabály lényege, hogy míg a gödi esetben 100 milliárd forintnál nagyobb beruházások esetében tette lehetővé az ipari övezet kijelölését és a megyei önkormányzat bevonását, addig a mostani javaslat ezt az értékhatárt ötmilliárd forintra csökkentette. Magyarul, ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor nagyon sok településtől vonhatják el az iparűzési adóból érkező bevétel egy részét.

Különleges gazdasági övezet: az államtitkár hallgat, az érintettek szerint szinte bárkitől elvonhatnak

A gödi mintát másolva különleges gazdasági övezetek kijelöléséről nyújtott be törvényjavaslatot kedden késő éjjel Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes. Áprilisban a veszélyhelyzetre hivatkozva a tavalyi önkormányzati választáson ellenzéki vezetést választó Göd területén található Samsung-gyár 700 millió forintos iparűzési adóbevétele rendeleti úton a Fideszes többségű Pest megyei önkormányzathoz kerültek.

Z. Kárpát Dániel emlékeztett: A mostani változtatással a fideszes vezetésű megyei önkormányzatokat illetik majd meg ezek a bevételek, vagyis mint mondta:

"Fideszes helyi kiskirályok dönthetnének arról, hogy egy megyén belül hova, milyen beruházás kerüljön, ki legyen a kivitelező, ki gazdagodhasson és ki nyerészkedhessen ezeken a beruházásokon"

A Jobbik alelnöke visszautalt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak eredményeire is, ahol "nem egyszer láthattuk, hogy a vádlottak padja lett a visszaélések sorozatának vége".

Hozzátette: Nem fideszes kiskirályokat szeretnénk tehát, hanem az önkormányzatokat akarjuk megvédeni azért, hogy a nem feltétlenül kötelező és kötelező feladataik teljesítése se kerüljön veszélybe.

Z. Kárpát Dániel értékelése szerint a kormány

"Önkormányzatok, jellemzően ellenzéki önkormányzatok tucatjait kívánja ellehetetleníteni"

A politikus példaként Dunaújvárost hozta fel, ahol a várost illető adóbevétel akár a fideszes vezetésű Székesfehérváron köthet ki, de "elképzelhető, hogy teljes járások maradnak ki a fejlesztésekből".

"Azt látjuk tehát, hogy míg a közteherviselés alá nem húzták be a multicégeket - mondjuk a járványügyi védekezés tekintetében - még az a minimális vállalásuk is, ami kimutatható az iparűzési adó tekintetében sem feltétlen az önkormányzatoknál csapódna le a jövőben"

Hozzátette: A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak", ezért mint közölte: a Jobbik minden elérhető eszközzel küzdeni fog a legújabb kormányzati borzalom ellen.