Ismét korrigálták Kásler szavait: "A gyógyszertárak szakemberei is egészségügyi dolgozók"

Ismét korrigálták Kásler szavait: "A gyógyszertárak szakemberei is egészségügyi dolgozók"

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke is reagált Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének hétfői interjújára. Kásler ebben többek között megmagyarázta, hogy miért nem kapják meg a gyógyszerészek az egészségügyi dolgozók egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatását:

"A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. A gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna"

- mondta a miniszter.

Ahogyan az várható volt, a miniszter szavai nem maradtak visszhang nélkül.

"A gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak"

- olvasható a kamara honlapjára feltöltött levélben. Hankó ebben emlékeztetett Kásler március 20-i levelére is, amiből idéz is:

„Ebben az embert próbáló nehéz helyzetben (…) fokozottan számítunk az Önök helytállására, hiszen most valóban elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az együttműködése. (…) A szakmai elhivatottság, amivel nap mint nap a betegek szolgálatában állnak, most még nagyobb értéket jelent. (…) Magyarország lakossága érdekében végzett lelkiismeretes munkájukat és kitartásukat előre is köszönöm”.

A kamara elnöke a miniszter 25 százalékos haszonnal kapcsolatos kijelentését is - fogalmazzunk úgy, hogy - pontosította:

"Miniszter úr a haszon (profit) helyett valószínűleg a „hasznonkulcs” (árrés) kifejezést akarta használni, de ez sajnos még így sem igaz. Ma a közfinanszírozott gyógyszerek fogyasztói árának százalékában kifejezett, miniszteri rendeletben rögzített átlagos árrése már csak 10 (!) százalék körüli, ráadásul egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelynek árrése még a beszállítónak kifizetendő
összeg banki átutalási költségét sem fedezi. A szabadáras egyéb termékek árképzése ezt a kiesést csak részben kompenzálja, a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak helyzete pedig egyre nehezebb. Évek óta eredmény nélkül könyörgök a korrekcióért, ráadásul úgy, hogy az ágazati átlagbér jóval a nemzetgazdasági átlag alatt van"

Hankó ugyanakkor azt elismerte, hogy a tulajdonosok egyharmada külföldi lehet. 

"A 2010-2018 közötti két kormányzati ciklusban a Kormány és a Kamara együttműködésével sikerült megteremteni a jogi alapjait, hogy valamennyi gyógyszertári vállalkozás többségi gyógyszerészi tulajdonban működjön. Ezért a Kormány még az uniós kötelezettségszegési eljárást is bevállalta. Ha a gyógyszertárak tényleges tulajdonosi szerkezetével probléma van (van!), akkor az ágazati vezetés feladata a jogszabályi előírások érvényesítése mind a tulajdonlás, mind a gyógyszertár-működtetés területén. Évek óta hiába kérem a tárcától az ez irányú intézkedéseket;

Kásler azon kijelentésére, miszerint "a gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna", Hankó úgy reagált: 

„Bocsánat, a többi egészségügyi intézményben nem ugyanazt csinálták, amit járvány nélkül is tettek volna, tehát a betegeik ellátását?”

Jellemző a hazai közélet színvonalára, hogy a Kamara elnöke szükségét érezte leszögezni, hogy levele nem ellenzéki "támadás", sőt, "ő maga székely-magyar, nemzeti elkötelezettségű, hívő és konzervatív értékrendű ember, ráadásul egy olyan szakmai érdekvédelmi szervezet vezetője, amelyik 2010 óta ciklusonként megújított stratégiai partnere a Magyar Kormánynak".

A Jobbik ezzel párhuzamosan felszólította a kormányt, hogy alkosson olyan rendeletet, mely az első vonalban dolgozó valamennyi egészségügyi dolgozónak – beleértve a gyógytornászokat, gyógyszerészeket, szociális szférában dolgozókat – megadja a bérkiegészítést, sőt hozzák előre az idénre tervezett 20, valamint augusztusra a jövő évre tervezett 30 százalékos béremelést is. Erről bővebben itt olvashat:

A Jobbik azt követeli, teljeskörűen járjon bérkiegészítés az egészségügyi dolgozóknak

Alkalmatlansága miatt élesen támadta Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét Lukács László György országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke amiatt, hogy kiderült: számos egészségügyben dolgozó személy lekerült az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítésre jogosultak listájáról. Kásler Miklós lényegében nem tudta eldönteni, és úgy tűnik, most sem tudja eldönteni, hogy kik tartoznak az egészségügyi dolgozók közé - mutatott rá Lukács László György.