300 milliós kár érhette Jászberényt, mert a volt fideszes polgármester lemondott egy kötbérigényről

300 milliós kár érhette Jászberényt, mert a volt fideszes polgármester lemondott egy kötbérigényről

Nem a várakozások szerint haladt a jászberényi Malom-projekt, a beruházás során egy nagy rendszervénytermet és galériát akartak létrehozni több mint egymilliárd forintos ráfordítással. Azonban nem csupán az építkezés üteme kifogásolható, hanem a mögötte álló önkormányzati szerepvállalás is.

Jászberény szerdai, rendkívüli képviselő-testületi ülésén Budai Lóránt polgármester bejelentette, hogy az elmúlt időszakban megvizsgálták a Malom Konferencia és Rendezvényközponttal kapcsolatos szerződéseket, és ennek nyomán elállás útján megszüntetik az EcoSaving Energetikai és Építőipari Szolgáltató Kft.-vel való szerződést, valamint elszámolásra szólítják fel a vállalkozást. Mi több:

Feljelentést tettek ismeretlen tettessel szemben hűtlen kezelés és csalás alapos gyanúja miatt.

A polgármester tájékoztatásában azt mondta, az érintett vállalkozó késedelme olyan mértékű lett, hogy határidőben befejezni a projektet már lehetetlen.

Ugyanakkor az előző polgármester, a kormánypárti Szabó Tamás olyan jogi nyilatkozatot tett az önkormányzat nevében, aminek köszönhetően az önkormányzat nem tudott késedelmi és meghiúsulási kötbért érvényesíteni, magyarán pénztől estek el. Nem is kevéstől.

A város új vezetése arra kényszerült, hogy kifizesse a vállalkozást, amivel Budai szerint nagyságrendileg 300 millió forintos kár érhette az önkormányzatot.

Budai Lóránt részleteket is elárult arról, hogy a gyanús megállapodás miként zajlott le napokkal a tavalyi önkormányzati választások előtt.

Mint beszámolt róla, az előző jegyzőhöz 2019. október 9-én, tehát a végzetesnek bizonyuló választások előtt négy nappal fordult a cég, hogy segítsen a nyilatkozat aláírásában. A jegyző még aznap a szakirodákhoz fordult, majd másnap, október 10-én már alá is írta a papírt a polgármester.

Ráadásul – mondta Budai – elődje valójában csak egy nappal az aláírás után kérte az Államkincstár állásfoglalását a megállapodásról, ami máig nem érkezett meg.

Az új városvezetés azért ilyen jól informált, mert minden levelezés a hivatali rendszerben zajlott, ami visszanézhető.

Budai Lóránt megjegyezte azt is, hogy az érintett cég 2018-as likviditási mutatója 0,93 volt, ami azt jelenti, hogy nincs valódi esélye a pénzkövetelésnek, csakis beszámítás útján csökkenthették volna a kiadásokat, de ugye erről lemondott a korábbi vezető.

A rendkívüli testületi ülésen elhangzott az is, hogy a vállalkozással való egyeztetést követően az önkormányzat műszaki ellenőre kijelentette: a vállalkozó által hivatkozott talajmechanikai mérés

„megvett, hamis, nem a valóságnak megfelelő vizsgálati eredményt hozott”.

Ezek után nem tehetett mást a városvezetés, minthogy megtegye a megfelelő polgári- és büntetőjogi lépéseket – mondta Budai Lóránt, a tavaly októberben ellenzéki összefogás keretében megválasztott jobbikos polgármester.