Máris van 5 milliárd forint az akadémiai kutatóhálózat új irodájára

Máris van 5 milliárd forint az akadémiai kutatóhálózat új irodájára

A Magyar Közlönyben péntek este megjelent határozat szerint a kormány 4,8 milliárd forintot biztosít arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémiától elvett Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkársága beköltözhessen a belvárosi Alkotmány utca 29. alatti, ma is kormányzati irodaházként használt épületbe - szúrta ki a hvg.hu.

A lap megjegyzi, hogy korábban egy gellérthegyi irodaházat szántak erre a célra, és a szokatlanul nagy, akár önálló székház felépítésére is elegendő össszegre a határozat szerint „az ingatlan rendeltetésszerű használatának biztosítása érdekében” a szükséges felújítási-építészeti tevékenység elvégzéséhez, valamint a szükséges ingóságok beszerzéséhez van szükség.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat azután jött léltre, hogy akadémikusok és testület előző elnökének tiltakozása ellenére a kormány egy törvénymódosítással megszüntette az MTA önálló intézeteit. A Kutatási Hálózat irányítótestületét már a kormány nevezte ki, köztük volt az a Freund Tamás is, akit a héten megválasztottak az MTA új elnökének. 

Az MTA új elnöke: a tudomány és a politika együttműködése nemzeti érdek

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommunikációra van szükség - mondta el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) sajtótájékoztatóján a köztestület frissen megválasztott elnöke. Freund Tamás akadémikust az MTA 193., tisztújító közgyűlésének kedd este lezárult, 24 órás online szavazásán választották elnöknek a leadott szavazatok 58,51 százalékával.