Hollandia pert indít Oroszországgal szemben az Ukrajna felett lelőtt utasszállító gép miatt

Hollandia pert indít Oroszországgal szemben az Ukrajna felett lelőtt utasszállító gép miatt

Hollandia keresetet nyújtott be Strasbourgban Oroszország ellen a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépe elleni hat évvel ezelőtti támadás elkövetése miatt - értesített az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerdán.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság tájékoztatása szerint a holland kormány azt állítja, hogy az orosz kormány felelős a repülőgép lelövéséért és a bekövetkezett halálesetekért, amellyel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében vállalt kötelezettségeit.

Hollandia szerint ugyanis az a rakétarendszer, amellyel az utasszállítót lelőtték, Oroszország tulajdonát képezte, használatát is Oroszország biztosította.

Az emberi jogi bíróság hozzátette, jelenleg öt másik államközi kereset és körülbelül hétezer egyedi kérelem van folyamatban a Krím félszigeten és Kelet-Ukrajnában bekövetkezett eseményekkel kapcsolatban a bíróság előtt.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant.

A hat évvel ezelőtti tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál -, valamint a legénység életét veszette.

Oroszország végig tagadta, hogy köze volt a gép lelövéséhez.