Plakátokkal tiltakoznak a helyi fideszes képviselő beruházásai ellen

Plakátokkal tiltakoznak a helyi fideszes képviselő beruházásai ellen

Olvasónk küldte be azokat a képeket, amelyeken az látható, hogy a helyiek tiltakoznak Szathmáry Kristóf kormánypárti képviselő azon beruházásai ellen, amelyek többek között uniós támogatással épülnek. A plakátokon az Átlátszó.hu tényfeltáró cikke olvasható.

Mint ismert, a lap szerint a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól.

A beruházás már messziről kivehető a településen, mégis a helyi lakosok nem igazán fogadják örömmel a kormánypárti képviselő terjeszkedését. A napokban több plakát is elárasztotta a községet, amelyen a kormánypárti politikus helyi beruházásait(?) vesézik ki.

.

Mint az korábban kiderült, a politikus 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, Szintén ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is. Az ingatlan nem sokkal a vásárlás után egy telekösszevonással 1,5 hektárosra nőtt, a fele Szatmáry feleségéé lett, a Nimfeum Kft. pedig egy nagy beruházásba kezdett rajta. 

2018-ban aztán az Index írt arról, hogy Szatmáry borászati cégének 49,6 millió forint EU-s támogatást adott a kormány egy badacsonytomaji panzió építésére. A kormányzati portál szerint a projekt összköltsége 118 millió forint volt, azonban valami "furcsa anomália" következtében az állami honlapon semmilyen egyéb információ nem található róla.

Nem tudhattuk meg, hogy

  • egészen pontosan miről van szó,
  • sem az, hogy kik voltak a támogatást megítélő bizottság tagjai,
  • de a kifizetés(ek) dátuma sem derült ki,
  • s persze a megvalósítás kezdete és vége sem volt nyilvános. 

A támogatásnyilvántartás szerint ugyanakkor a Nimfeum Kft. 2017-ben is kapott uniós támogatást: A borászati üzem kialakítására 77,9 millió forintot ítéltek meg. A palyazat.gov.hu alapján pedig kiderült, hogy a projekt összköltsége 155,9 millió forint, de a panzióhoz hasonlóan erről a beruházásról sem olvashatók részletek.

Annyit tudhatunk, hogy költségeknek csak egy részét fedezik az uniós források: a beruházás összköltsége 269,6 millió forintra rúg, amit Szatmáry elmondása szerint 

saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökből és az uniós támogatásból finanszíroznak.

A beruházás még nincs teljesen készen, de láthatóan a helyi lakosok sem túl elégedettek a látvánnyal, ugyanis úgy tűnik, az építkezés során megtörték a Badacsony oldalának természetes ívét, és két mesterséges lejtésű területet hoztak létre támfalakkal.