Béremelést követelnek a postások, de a Magyar Posta Zrt. vezetése csak egyszeri juttatást adna

Béremelést követelnek a postások, de a Magyar Posta Zrt. vezetése csak egyszeri juttatást adna

Nagyon alacsony a fizetésünk és állandóan pluszmunkákra vagyunk kényszerítve.

Molnár Ferenc 30 éve kézbesítő a Magyar Postánál és jelenleg nettó 130-150 ezer forintot keres. Egyébként nem nagyon hisz abban, hogy a szakszervezet ki tudna harcolni százalékosan számolva akár egy számjegyű béremelést. Ez általános vélemény volt a Batthyány téren, ahol több száz postai dolgozó gyűlt össze a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének felhívására.

A postásokat gyakorlatilag a minimálbéren dolgoztatják. Tehát hiába emelkedik például az élelmiszer 12 százalékkal, ha mi csak 8 százalékos emelést kapunk. Ebből már nagyon elegünk van...

- tette hozzá Balogh Tamás postás.

Pedig jelen állás szerint lehet, hogy még a 8 százalékos béremelés sem jön össze, mivel a Posta vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy a postások csak egy egyszeri juttatást kapjanak, de ennek összege is differenciált lesz attól függően, hogy az érintett hány éve dolgozik a postánál.

Mi nem tudunk semmit tenni, ha ti nem segítetek!

- mondta Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke, miután a többszáz demonstráló a Batthyány térről a közeli Vám utca 5-7-hez vonult Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé. Az érdekképviseletek vezetői megkísérték átadni petíciójukat.

Szombaton azonban nem dolgozik a miniszterasszony, ezért helyette a munkatársa vette át a szakszervezetek követeléseit. Ezt követően többen bekiabáltak, hogy sztrájkolni kellene végre. Tusz Ferenc egy kis vitába is keveredett a beszólókkal, a Fidesz kormány által valóban kiüresített sztrájktörvényről.

Ádám István a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elfogadhatatlannak nevezte a kialakult bérhelyzetet.

Minimum 10 százalékig tudunk lemenni a bértárgyaláson. Nem tudjuk ugyanakkor elfogadni, hogy egy fillért se adjanak, de az is elfogadhatatlan, amire Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója hivatkozott, hogy csökkent a levél és a csekkforgalom.

- tette hozzá Ádám István.

A rendezvényen támogatásukról biztosították a postásokat a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a LIGA szakszervezeti konföderáció megjelent vezetői. 

A további tárgyalások során meg kell vizsgálni azt, hogy az uniós szabályozás ellenére az állam miként tudna segíteni a postások helyzetén.

- mondta Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke. 

Követeljük, hogy a menedzsment fizesse ki a postai alkalmazottak alapbérének 10 százalékos emelését januárig visszamenőleg!

- Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke olvasta fel az érdekképviseletek tárgyalási pontjait. 

A szakszervezetek hétfőn ülnek újra tárgyalóasztalhoz a Magyar Posta Zrt. vezetésével. Az eredmény azonban kétséges lehet, mivel a postások demonstrációja után Schamschula György rögtönzött sajtótájékoztatót hívott össze. A Magyar Posta vezérigazgatója megismételte amit egy nappal korábban a köztévében mondott. Az Európai Unió szabályozására hivatkozva nem tartja lehetségesnek a béremelést és szerinte a postások már így is több mint 50 százalékos emelésben részesültek az elmúlt 4 évben.

A posta üzemi szinten veszteséges vállalat, mert az alaptevékenységéhez kötődő árbevétel alacsonyabb, mint a feladatok elvégzéséhez szükséges pénz.

- jelentette ki Schamschula György.

Folytatás tehát hétfőn. A szakszervezetek és a Magyar Posta Zrt. vezetése délelőtt 10 órakor ülnek tárgyalóasztalhoz, de mint kiderült, hiába tart az egyeztetés már hónapok óta, az álláspontok ugyanolyan messze állnak egymástól, mint márciusban, amikor a járványra hivatkozva egy időre le is álltak a tárgyalások.