Közösen állnak ki az EP-frakciók a jogállamisági kritériumok mellett

Közösen állnak ki az EP-frakciók a jogállamisági kritériumok mellett

"Közös állásfoglalást nyújt be az Európai Parlament holnapi, rendkívüli ülésére az öt legnagyobb frakció, köztük a szociáldemokraták és a néppártiak képviselőcsoportja. Ebben az uniós állam- és kormányfők napokban meghozott megegyezésével kapcsolatban rögzítjük a Parlament álláspontját: kifogásolva többek között a stratégiai célokat veszélybe sodró forráscsökkentéseket (például az egészségügy területén) és a zárt ajtók mögött való egyeztetések átláthatatlanságát. Fontos tétel, hogy a közös állásfoglalás a jogállamisággal kapcsolatban rögzíti: az Európai Tanács nem gyengítheti a Parlament és a Bizottság által korábban elfogadott jogállami mechanizmusra tett javaslatát"

- olvasható Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-posztjában.

Most akkor bekerült a jogállamisági feltétel az uniós költségvetésbe, vagy sem?

Az Európai Unió intézményi vezetői, valamint az állam- és kormányfők négy napon keresztül tárgyaltak Brüsszelben az új költségvetésről és a példátlan gazdaságélénkítő csomagról. Csúcsközeli hosszúságú volt az egyeztetés, csak a 2000-es nizzai esemény előzte, mindössze húsz perccel.

Felszólítják az állam- és kormányfők tanácsát, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az uniós költségvetés védelme érdekében. Az állásfoglalás-tervezet tartalmazza

"a végső kedvezményezettek védelmét, vagyis hogy a jogállamisági mechanizmus nem sértheti a végfelhasználók érdekeit, ami annyit jelent: ha egy adott kormánnyal szemben szankciókat kell alkalmazni, az uniós támogatások ettől még közvetlenül el kell jussanak a polgárokhoz, önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz és civilszervezetekhez."

‼️‼️ BREAKING NEWS ‼️‼️ Közös állásfoglalást nyújt be az Európai Parlament holnapi, rendkívüli ülésére az öt legnagyobb...

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2020. július 22., szerda