Orbán Viktor nem gondolja magát jósnak, és tart attól, hogy a második hullám térdre kényszerít

Orbán Viktor nem gondolja magát jósnak, és tart attól, hogy a második hullám térdre kényszerít

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában ezúttal mérsékeltebb hangnemet ütött meg, nem volt libernyákozás és edzőtáborozás sem. 

"Nem szabad, hogy elragadjon bennünket a hév, a lelkesedés, a szív, a nyár, a Balaton, a nyaralás. Legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk, nem tudunk tőle megszabadulni"

- figyelmeztette a Kossuth rádió hallgatóságát a kormányfő. Hozzátéve, az az egymillió dolláros kérdés, hogy meddig tudjuk határainkon kívül tartani a vírust.

"Ha tudnék rá válaszolni, nem miniszterelnök lennék, hanem jós vagy orákulum"

- vallotta meg. 

Az operatív törzs ennek megfelelően továbbra is munkában van, és akik mégis külföldre vágynak, azok pedig inkább a zöld jelzésű országokba induljanak. A miniszterelnök igyekezett nyugtatni, szerinte a hazai egészségügy Európa legjobbjai között van, és "ma Magyarországon minden megvan, ami a védekezéshez kell”.

"Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy lazítunk, aztán meghalnak emberek. Ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy most van"

- tett még hozzá. 

Tisztában van azzal is, hogy az előadóművészek egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerültek a korlátozó intézkedések, a fesztiválszezon törlése miatt. Ugyanakkor a részükre a kormány félretett 5 milliárd forintot - garázskoncert-sorozatra.

"Vagyunk néhányan, akik szerelmesei vagyunk a cigányzenének, én is közéjük tartozok"

– indokolta meg, miért különítenek el 800 millió forintot a cigányzenészek számára. 

"A magyar munkaügyi statisztika dzsungelhez hasonló a különböző mutatókkal, ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajta"

- érkezett egy újabb vallomás a magyar munkaerő piaccal kapcsolatban. Bár azt azért elmondta, hogy az ő adatai szerint "30 néhány ezerrel" dolgozunk kevesebben, mint a járvány előtt. 

„Jobb állapotban fogunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk (...), ezt csak az fenyegetheti, ha van második hullám, és az térdre kényszerít minket"

- fogalmazott.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Veszprém lesz 2023-ban Európa kultúrális fővárosa, a programra mintegy 100 milliárd forint közpénzt csoportosítanak át, és Navracsics Tibor lesz a felelőse. 

"A nagy fenét, nem kapunk pénzt az Uniótól, csak visszaszereztük az innen a nyugatiak által kivitt pénz egy részét"

- reagált a brüsszeli költségvetési vitára Orbán Viktor (ami mondjuk érdekes, hiszen épp tegnap kötelezte arra Szijjártó Pétert, hogy kössön egy új stratégiai megállapodást a Coca-Colával).

Szerinte megalázó ezt a folyamatot úgy értelmezni, hogy az „EU lök nekünk egy kis pénzt”, hozzátéve, "most van pénz, megszereztük a legutóbbi brüsszeli csatában".