Hogyan használja (ki) a Fidesz a parlamenti üléseket?

Hogyan használja (ki) a Fidesz a parlamenti üléseket?

Mint azt korábban megírtuk, rendkívüli parlamenti ülést hívott össze ma 13 órára a Demokratikus Koalíció az Európai  Tanácsban  2020.  július  21-én  elfogadott megállapodásról, amellyel kapcsolatban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szinte azonnal világossá tette, hogy a Fidesz képviselői nem fognak megjelenni.

A Gyurcsány Ferenc vezette párt úgy véli, hiába igyekszik a NER-hű sajtó nagy bőszen a megszokott sikerpropagandát és a Fidesz számára pozitív narratívát tolni, Orbán hatalmasat bukott Brüsszelben, amikor az Európai Unió új költségvetését és a gazdasági mentőcsomagjáról kellett tárgyalnia, hiszen a magyar parlament által megszabott négy feltétel egyike sem teljesült.

A mai rendkívüli ülés szinte borítékolható, hogy határozatképtelen (és így elég rövid) lesz, mivel Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban elmondta, a kormánypártok képviselői nem fognak részt venni rajta, mivel szerintük a baloldal szenvedett vereséget Brüsszelben, és „most a magyar parlamentet próbálják cirkusszá változtatni”.

A Fidesz és a parlamenti ülések

Mint ismert, a Parlament a július közepére összehívott rendkívüli parlamenti ülésszakban 128 igen, 16 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta "a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről" szóló határozati javaslatot.

Alapvetően elmondható, hogy amikor a Fidesz számára valamilyen fontos ügy megvitatása a cél, vagy valamiféle politikai legitimációt akarnak szerezni egy-egy döntésükhöz – hogy aztán azzal mehessenek Brüsszelbe „szabadságharcolni” –, akkor minden gond nélkül képesek összehívni parlamenti üléseket.

Unortodox mentalitás: nem mindig van kedvük bemenni a munkahelyükre

Igencsak másként fest a helyzet azonban akkor, ha az ellenzéki pártok próbálkoznak meg ezzel, ilyenkor ugyanis rögtön bekapcsol a fideszes bojkott: emlékezetes, amikor tavaly szeptemberben a klímaügyi rendkívüli parlamenti ülésről maradtak távol a kormánypárti honatyák, de ugyanígy nem jelentek meg  a Tisztelt Házban a Fidesz-KDNP politikusai például a rabszolgatörvény és a közmédia épületében lezajlott eseményekről szóló vita napján.

Ügynökakták - Fidesz 0:20

Igaz, ez ugyan nem a parlamenti ülések szabotázsának kategóriájába esik, mégis egy erősen beszédes gesztus, amely elárulja, hányadán is áll a Fidesz a kommunista időszakkal való szembenézés terén. A kormánypárti politikusok tavaly novemberben immáron huszadik alkalommal szavazták le az akkor éppen Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője által benyújtott, az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételére irányuló ügynökakták nyilvánosságra hozatali tervét, amely egyúttal lehetőséget adott volna az állampárti vezetők és a diktatúra állambiztonsága hivatásos állományának egyes közhivatalok viseléséből való kizárására.

Mindezek fényében tehát elmondhatjuk, hogy a Fidesz tulajdonképpen ugyanolyan eszközként használja az Országgyűlési munkát és magát az Országgyűlést, mint ahogyan például Szájer József az iPadjét, aki annak idején egy vonatról írta meg az új alaptörvény preambulumról, valamint az alapjogokról szóló első és meghatározó verzióját.

Kárpáti Lóránt Máté