Iszonyú robbanás rázta meg Bejrútot - több ezer sérült, több tucat halott

Iszonyú robbanás rázta meg Bejrútot - több ezer sérült, több tucat halott

Több ezer sebesültje és már több tucat halottja van a Libanon fővárosában, Bejrútban kedd este történt robbanásnak. Hasszán Diáb kormányfő azt mondta, Libanon katasztrófával néz szembe, Bejrút pedig gyászol.

A libanoni egészségügyi miniszter több mint 25 halottról és hozzávetőleg 2500 sebesültről számolt be a bejrúti kikötő körzetében történt robbanás után, nem sokkal később azonban már harmincnál több halálos áldozatról és mintegy háromezer sérültről beszélt a televízióban. A libanoni vöröskereszt vezetője ennél kevesebb sérültről tud, de értesülése szerint számuk így is meghaladta a 2200-at.

A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár - más források szerint vegyianyagraktár - található. Sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak - írta az MTI.

Korábban írtuk:

A hírügynökségek jelentései szerint a detonáció a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár található. A város felett vastag füstfelhő keletkezett. Az AFP francia hírügynökség kettős robbanásról számolt be.

A robbanás hallható volt a város több kerületében is, sok háznak az ablakai is betörtek.

Továbbra sem tudni, mi okozta a robbanást, a helyi tájékoztatási eszközök valószínűnek tartják, hogy balesetről lehet szó.

A libanoni kormányfő egynapos nemzeti gyászt rendelt el szerdára.