Orbán még nem gratulált Lukasenkának

Orbán még nem gratulált Lukasenkának

Nem gratulált még Orbán Viktor miniszterelnök, Aljakszandr Lukasenkanak. Pedig június elején a magyar kormányfőt virággal és kaláccsal fogadták minszki látogatásán. A két hónappal ezelőtti beszámolók szerint Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat. A baráti gesztust még meg is erősítette a magyar kormányfő egy a Lukasanka rendszernek nyújtott 40 millió eurós hitelkerettel.

Ezért is érthetetlen, hogy miért nem gratulált Orbán Viktor az egykori tsz elnöknek, aki már 26 éve vezetője Fehéroroszországnak. Holott, korábban már gratulált Lukasenkanak, Hszi Csin-ping kínai elnök, Nurszultan Nazarbajev kazah diktátor, akinél Orbán tavaly vendégeskedett, és Vlagyimír Putyin orosz elnök, akival a kormányfő rendszeresen egyeztet.

Tehát a felsoroltak között minden elemző szerint ott kellene lennie a "keleti nyitás" politika fontosságát olyan sokszor hangsúlyozó Orbán Viktornak is.

Lehet, hogy a magyar miniszterelnök csak megvárja, hogy mit szól az EU, Lukasenko amúgy borítékolható győzelméhez. Egy részről már érkeztek is reakciók, amelyek egytől-egyig választási csalásról szólnak és elítélik a fehérorosz városokban kirobbant tüntetések erőszakos leverését.

Sőt, a magyar kormány által delegált Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos, valamint Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közös közleményben nevezték aránytalannak és elfogadhatatlannak a "békés tüntetők ellen alkalmazott állami erőszakot”. Hangsúlyozták továbbá, a szavazatok pontos számlálásának fontosságát.

Ezzel párhuzamosan Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arra szólította fel Fehéroroszországot, hogy tartsák tiszteletben a szólásszabadságot, a gyülekezés szabadságát, valamint az alapvető emberi jogokat, de hasonló kritikákat fogalmazott meg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság néppárti elnöke és Andrej Babis cseh kormányfő is.

A minszki választási bizottság adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,23 százalékát megszerezve lett újra államfő, míg az egyetlen szabadlábon hagyott ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett.