Nem bűncselekmény, hogy a bérlők önkormányzati lakásokat adtak ki turistáknak a budai Várban

Nem bűncselekmény, hogy a bérlők önkormányzati lakásokat adtak ki turistáknak a budai Várban

A hvg.hu másfél hónapja írta meg, hogy igen komoly haszonnal turistáknak adtak ki önkormányzati bérlakásokat a budai Várban, aminek következtében bérlők akár egy-két nap alatt megkereshették a helyhatóságnak fizetett havi 20-27 ezer forintos lakbért. Az önkormányzat nem sokkal később véget vetett az Airbnb-biznisznek azzal, hogy felmondta a bérleti szerződéseket.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője ezt követően Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult írásbeli kérdéssel, aki a DK alelnökének kérdését feljelentésként értékelte, így a fővárosi I. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította.

Vadai most azt mondta a lapnak, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntette az eljárást, mert „a cselekmény nem bűncselekmény.” A rendőrség arra hivatkozott, hogy a bérlők az önkormányzat felé megfizették a bérleti díjakat, így annak kára nem keletkezett, vagyis nem történhetett csalás.

Úgy tűnik, az ügynek azonban még nincs vége: a rendőrség ugyanis közölte, az, hogy a bérlők a bevételeik után nem fizettek adót, felveti a költségvetési csalás gyanúját, ezért átküldték az iratokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához.