Diplomácia: Magyarország fenyegeti az Európai Uniót?

Diplomácia: Magyarország fenyegeti az Európai Uniót?

A Bloomberg című lap arról ír, hogy Magyarország addig nem támogatja és hagyja jóvá a 750 milliárd eurós EU-s mentőcsomagot, amíg nem adnak számukra biztosítékot arra, hogy nem lesz bajuk, ha esetleg csorbulna a jogállamiság - erről a soros német elnökség tájékoztatta az Európai Parlament megbízottait.

A magyar kormány szeretné, ha először a jogálami kritériumokról állapodnának meg, a magyar országgyűlés csak ezután támogatná a júliusi uniós csúcson hozott újjáépítési alapot. Pedig a legtöbb ország annak érdekében támogatta az elképzelést, hogy olyan kritériumokkal látják el, hogy azok az országok részesülhetnének az összegből, amelyek továbbra is biztosítják az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét. 

Egy brüsszeli diplomata szerint azonban arra nincs esély, hogy olyan megoldást kínáljanak, ami mindenkinek jó. Tehát, nem lehetséges, hogy olyan metódust találjanak ki, amely egyrészt segíthetné az anyagilag bajbajutott országokat, másrészt pedig hatékonyan szavatolná a jogállami normák betartását. 

A hírek szerint az ősszel fogja ismertetni Brüsszel a finanszírozás pontos feltételrendszerét.