Élőlánccal juttatnák el a színműs diákok az Országházba az együttműködés alapjait lefektető dokumentumot

Élőlánccal juttatnák el a színműs diákok az Országházba az együttműködés alapjait lefektető dokumentumot

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tiltakozó fiatalok az Ej, a titkos szerelem kezdetű népdal parafrázisával kezdték a mai sajtótájékoztatójukat:

Ej, a titkos egyetem titkosan kezdődik, mégis utoljára kivilágosodik.

Ezt a napokban a diákok a Katona József Színház színpadán is elénekelték, így lassan a tiltakozás hivatalos dalává válik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ismertették, az intézmény szenátusának 18 tagjából 5 fő hallgató, akik egy Charta Universitatis elnevezésű dokumentumot is megfogalmaztak és eljuttatták a fenntartónak. Az alapítvány kuratóriuma ugyanis azzal vádolja a hallgatókat, hogy nem hajlandóak párbeszédre. A diákok ezért közölték, párbeszédre törekszenek, de – mint rámutattak –

párbeszéd csak egyenlő felek között lehetséges.

A dokumentumban lefektetik azokat az alapelveket, melyek alapján el tudják képzelni az együttműködést. A Parlament által elfogadott törvény azonban álláspontjuk szerint épp azt teszi lehetővé, hogy ezekkel ellentétes módon működjön a Színmű.  Ismertették, vasárnap délután a dokumentumot egy élőlánccal juttatják el az Országházba. Az élőlánc terveik szerint érinteni fogja

  • a Szentkirályi utcai Pázmány Péter Katolikus Egyetemet,
  • az ELTE Bölcsészettudományi Kar épületét,
  • a Corvinus Egyetemet és
  • a Károli Gáspár Református Egyetemet is,

az akcióhoz ötezer diák csatlakozását várják.

Az SZFE fiatal hallgatói szeptember 1-jén foglalták el az egyetemet, az intézménybe azóta csak az egyetem polgárait engedik belépni.

Barikádot állítottak a színműs hallgatók az egyetemen, nem engedik be az új vezetést

Szurdi Panni a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója az ATV-n beszélt arról, hogy a tegnapi tüntetés után, éjszaka barikádot állítottak a hallgatók. Szurdi elmondása szerint nagyjából kétszázötvenen táboroztak le az egyetem épületében, és ők döntik el, hogy melyik vezetőket, oktatókat engedik be.