Három pontban tett javaslatot Karácsony a koronavírus elleni hatékonyabb védekezés érdekében Orbánnak

Három pontban tett javaslatot Karácsony a koronavírus elleni hatékonyabb védekezés érdekében Orbánnak

Budapest főpolgármestere közösségi média oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben Orbán Viktor miniszterelnöknek ad ajánlásokat a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban.

Karácsony úgy fogalmaz:

Azt hiszem, okkal feltételezem, hogy velem, és sok magyar polgárral együtt Ön is növekvő aggodalommal értékeli a hazai koronavírus-járvány második hullámának adatait, tényeit, a járvány lefutásának várható és lehetséges forgatókönyveit. Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok – az első hullámhoz hasonlóan – továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről.

Hozzátette, a Fővárosi Operatív Törzs az elmúlt napokban több döntést hozott a védekezés érdekében, s igyekeznek elérni a teljeskörű maszkhasználatot a közösségi közlekedés eszközein, valamint kiemelten védeni szociális intézményeik ellátottjait és az ott dolgozókat. Ezen döntések megalapozásaként egyeztettek a Magyar Orvosi Kamara elnökével, és értékelték az „Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai modellező és epidemológiai projektjének” nyilvánosságra került munkaanyagát is. Az orvosi kamara és a Kormány által felkért szakértők is hasonló következtetésekre jutottak, így ennek kapcsán érzi szükségét Karácsony a Kormány mielőbbi állásfoglalását az alábbi kérdésekben, az ő szavaival élve:

1. A Kormány által felkért szakértők éppúgy, mint az orvosi kamara szakemberei fontosnak tartják „az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén”. Talán miniszterelnök úrhoz is eljutnak jelzések arról, hogy sokak számára okoz megoldhatatlan terhet a tesztek kifizetése, pedig ezen munkahelyük megőrzése, gyermekeik iskolába járása múlhat. Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem veszítheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé. Ezért kérdezem miniszterelnök urat, mit tervez a Kormány a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében?

2. Egyre több oktatási intézményben okoz gondot a fiatalok körében terjedő járvány kezelése, az állami protokollok betartása. Ennek kapcsán Merkely Béla professzor, a SOTE rektora felvetette, hogy hasznos lenne ingyenes állami szűrést biztosítani a tanárok számára. A javaslatot támogatandónak tartom, kérem miniszterelnök urat is ennek megfontolására.

3. A kormányzati és más szakértők is felhívják a figyelmet, hogy a járvány második hullámának elején a fiatalok különösen érintettek, és ha többségük számára ez nem is okoz kórházi ellátási szükségletet, külföldi példák hívják fel arra a figyelmet arra, hogy 4-5 héten belül a fertőzés a fiatalabbaktól átterjedhet az idősebb korosztályra. Fontos lenne tudni, mit tervez a Kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén.