OECD: a magyar tanárok 30 százalékkal a diplomás átlagbér alatt keresnek

Tanár
MTI/Varga György

A magyar tanárok legalább 30 százalékkal kevesebbet keresnek, mint egy átlagos diplomás, ezzel a legnagyobbak között van a szakadék nálunk – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most megjelent, „Education at a Glance 2020” című anyagából, amit a Portfolio szemlézett.

Ennek alapján a lap azt írja, legnagyobb lemaradás az általános iskola előtt, az óvodákban és a bölcsődékben van, itt mindössze a diplomás átlagbér 61%-át vihetik haza a dolgozók. Az általános iskolában és a középiskolák alsó évfolyamain tanító tanárok bére 66%-a az átlag diplomás bérnek, míg a középiskola felső évfolyamain az arány már eléri a 70 százalékot.

Magyarországon nem csak a többi diplomáshoz képest nagy a tanárok bérszakadéka, hanem a pedagógus szakmán belül is a legnagyobb a különbség. Máshol átlagosan 78-80% a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb tanári bérek között, nálunk ez 148-165% - írják.

A jelentés szerint sehol nem kell annyit dolgozni, mint nálunk, hogy valaki elérje a legmagasabb fizetési kategóriát, amit lényegében nyugdíjazás előtt érhetnek el a pedagógusok.