Amerikai külügyminiszter: Washington nem fogja megengedni, hogy Irán orosz vagy kínai fegyverekhez jusson

Amerikai külügyminiszter: Washington nem fogja megengedni, hogy Irán orosz vagy kínai fegyverekhez jusson

Az Egyesült Államok nem fogja engedni, hogy Irán orosz vagy kínai fegyverekhez jusson, miután október 18-án lejár a Teheránnal szembeni nemzetközi fegyverembargó - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden a France Inter francia rádióban.

Semmi nem történt eddig annak érdekében, hogy ezt az embargót meghosszabbítsuk - mondta Pompeo utalva a Washington és az európai országok közötti nézeteltérésre ebben az ügyben.

Az Egyesült Államok megteszi a megfelelő lépéseket, meg fogja akadályozni, hogy Irán kínai harckocsikhoz vagy orosz légvédelmi rendszerekhez jusson, amelyeket aztán eladhatna a libanoni Hezbollahnak

- fogadkozott az amerikai tárcavezető.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett az Iránnal kötött 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodásból, és újra bevezette az alku keretében korábban feloldott Irán elleni szankciókat. Washington szerint Irán kijátszotta az egyezményt, amelynek értelmében lemondott az urándúsításról az ellene életbe léptetett nemzetközi büntetőintézkedések fokozatos feloldásáért cserébe.

Donald Trump amerikai elnök augusztusban bejelentette, hogy Washington az ENSZ ellenében is meghosszabbítja, illetve újra bevezeti az ENSZ-szankciókat Irán ellen.

Augusztusban azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elvetette azt az amerikai javaslatot, hogy határozatlan időre meghosszabbítsák az októberben lejáró fegyverembargót.

A BT állandó tagjaként vétóval rendelkező Oroszország és Kína eleve ellenezte a felvetést, a testület európai tagországai pedig tartózkodtak, és így a javaslattal szemben foglaltak állást. A BT tagországok többsége szerint miután az Egyesült Államok a maga részéről 2018-ban felmondta az iráni atomalkut, most már nincs jogalapja arra, hogy kezdeményezze az ENSZ-nél a szankciók meghosszabbítását.

(MTI)