Határtalanul – Népzenei hagyomány és rockzene Szebelédi Zsolt új dalában, klipjében

Határtalanul – Népzenei hagyomány és rockzene Szebelédi Zsolt új dalában, klipjében

Méltó megemlékezés.

Határtalanul címmel egy új dallal, és a hozzá készített videoklippel jelentkezett Szebelédi Zsolt, a VálaszÚt zenekar énekes/dobosa. Az eredetileg június 4-re szánt – de a koronavírus, és a különböző tiltó rendelkezések miatt csak most publikált – szerzeményt szólóprojektként, egy új zenei vonal első darabjaként jelentette meg Szergya, akit főként a szám megszületéséről és a kisfilm elkészítésének körülményeiről kérdeztünk, de ennek a friss, önálló alkotói/megjelenési formának a bemutatását sem hagyhattuk ki a beszélgetés során.

 

 - Hogyan született meg ez a dal, és miért szólistaként publikáltad?

 - Már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem, hogy a 2020-as esztendőben valamilyen formában meg szeretnék emlékezni a száz évvel ezelőtti országcsonkításról. Azt már rögtön az elején tudtam, hogy nem egy depresszív, földtől elrugaszkodott szövegvilágot, hanem egy múltból építkező, de jövőbe néző, hittel teli és építő jellegű mondanivalót szeretnék az emberek felé közvetíteni, aminek az alapja a népzenei hagyomány és a rockzene. Az utóbbi időben születtek bennem olyan dalok is, amelyek nem illenek bele a VálaszÚt zenekar műsorába, illetve máshol sem tudnám ezeket előadni. A kezdetekkor egyébként még egy több tételes műben gondolkodtam, de aztán rájöttem, hogy sokkal erőteljesebb hatású, izgalmasabb lehet egy olyan szerzemény, amiben sok minden benne van. Gondolok itt a magyarságra, az egyéni sorsokra, a hitre, stb. Ha pedig a Határtalanul dal zeneiségét nézem, akkor az teljes mértékben engem tükröz, hiszen a hard rock, a modern rock, és a népzene is helyet kapott benne. Megírásakor fontos szempont volt, hogy nem egy népdalt szeretettem volna rockos hangszerelésben eljátszani – ahogy ezt sokan teszik –, hanem a saját zenémben tovább gondolni a népzenei formát. A dal egy népzenei alappal indul, de aztán jön egy nagyívű refrén és szóló kör, ami viszont teljes mértékben saját szerzemény.

A stílust rock n’ folk-nak neveztem el, és jelenleg többféle alkotói módszer szerint dolgozom: van ez az előbb említett verzió, hogy ismert népdalhoz írok még általam továbbgondolt zenét és/vagy szöveget, ezáltal saját dallá válik a népzene is. Illetve, hogy fogok egy népdal-szöveget, és az olvasása közben ért impulzusok, inspirációk alapján megzenésítem. Utóbbira is van már példa, és az az érdekes, hogy az eredeti népdal ismerete nélkül is vannak hasonlóságok a végeredményt tekintve. És úgy is dolgozom, hogy népzenei ihletettségből születik egy teljesen saját zene és szöveg. Mivel rockzenész vagyok, nem népzenész, tehát nem abból a közegből jövök, gyakorlatilag pár éve ismerkedem mélyebben azzal a zenei (és szöveg) világgal, de azon vagyok, hogy minél jobban ötvözzem a kettőt, sikeresen építsem a népzenét is a már meglévő zenei világomba. Gyorsan hozzáteszem, a jövőben nem csak a magyar népzenei kincsből merítek majd, hanem az ír, vagy más egyéb forrásokból is.

 - A fentiek alapján szinte egyértelmű, hogy akkor ez nem csak egy egyszeri „kísérlet”…

 - A Határtalanul egy dalsorozat első része, és szándékosan Szergya néven fut, mert egy szólóprojektnek tekinthető. Ez egy teljesen új és más irány, mint az eddigiek, és személy szerint nagy erőket érzek ebben. A visszajelzések is nagyon jók, meglepetésemre még olyanoktól is pozitív megnyilvánulásokat kapok, akik eddig nem is nagyon reagáltak a dolgaimra.

 - Minden hangszeren te játszol, és nem csak a klip kedvéért, hanem a stúdióban, a felvételekkor is.

 - Most ez a koncepció, hogy amit csak tudok, azt szeretném én megoldani. Ez egyrészt egy kihívás, másrészt tanulási lehetőség is. Mindig ki akartam magam próbálni a stúdióban, hogy több hangszeren hogyan tudok tevékenykedni. De ez a későbbiekben változhat egyébként, mert ha odáig „fajul” a dolog, hogy élőben, azaz koncerten kell majd játszani, akkor nyilván lesznek társaim a színpadon, mert egyedül nem tudok egyszerre ennyi hangszert megszólaltatni. De ez még a jövő zenéje.

 - Egyetlen vendéget azért csak hívtál már most is…

 - Igen, ő Kóczák János barátom. Már nagyon régóta szerettem volna vele dolgozni, és nagyon sokat adott a dalhoz mind zeneileg, mind érzelmileg. Az ismeretségünk onnan jött, hogy amikor a kilencvenes években édesapámmal elkezdtek együtt muzsikálni, akkor gyerekként tőle hallottam életem első, élő gitárszólóját. Már akkor lehidaltam, hogy milyen tudással rendelkezik. Egyébként, ő egy méltatlanul nem (el)ismert gitáros, pedig szerintem az ország legjobbjai között van a helye. Úgy tervezem, és remélem ő is így gondolja, hogy ebben a Szergya projektben még fogunk együtt dolgozni.

cikkbe Szergya Hatartalanul foto 1

 - Térjünk át most már magára a videoklipre, amit végül egy pályázat megnyerésével sikerült elkészíteni…

 - A történet kb. márciusban indult, akkor kezdtem el érdemben a dallal foglalkozni, egyszer-kétszer stúdióba is elmentem, és eredetileg természetesen június 4-én akartam vele jelentkezni, de aztán ez egész folyamatot megállította a koronavírus. A Petőfi Irodalmi Múzeum ’Köszönjük Magyarország’ nevű pályázati felhívására e közben, április végén-május elején bukkantam, amit megírtam, majd beadtam, és megnyertem. Ezért folytatódhatott a munka, és készülhetett el a dal és a klip.

 - Két helyszínen is forgattál, és egy-két Facebook posztod alapján úgy tűnik, hogy be nem tervezett dolgok is történtek.

 - Mivel én úgy képzeltem el, hogy napfelkeltével induljon a klip, a forgatás napján hajnal 3 óra 20-kor indultam a bepakolás, cuccolás után itthonról, és 4-kor már az első helyszínen, a Hősök terén voltunk a segítőimmel. Itt, a sötétben már azonnal történt egy kis „incidens”, megzavartunk ugyanis egy tizenéves párt, akik éppen az Árpád szobor mögött próbálták az időt kettesben eltölteni, úgyhogy elég csúnyán néztek ránk, hogy elrontottuk a randijukat. Ötre már állt a cucc, kezdett világosodni, megérkeztek a kamerások, így elkezdtem dobolni, és az egyik emberünk, aki az Állatkert felől érkezett, azt mondta, hogy egészen odáig lehet ezt hallani, így tudta, hogy jó irányba jön. (nevet) Mit csináljak, én a forgatásokon is megütöm a dobot, hogy legyen benne energia, meg a látvánnyal se legyen gond… Aztán – két beállítás között – egy bringás jött oda hozzám, és azt mondta, hogy mivel annyira jól püföltem, és nagyon tetszik neki a zene, hálából, amiért ilyen remekül indult a reggele, megajándékoz egy pár sörrel és energiaitallal. Megköszöntem, és megígértem neki, hogy a forgatás után mindent elfogyasztunk. (nevet) Végül egy csivavás hölgy is befutott, és beállt pont a kamera elé szájtátva bámulni, hogy mit csinálok. Amikor szóltunk neki, hogy forgatás van, és egy kicsit arrébb kéne állni, odébb lépett fél métert… A Kossuth téren egy másik nap forgattunk, ahol külföldi turisták és kirándulócsoportok is kameráztak bennünket.

cikkbe Szergya Hatartalanul foto 2

 - Az senkinek nem volt fura, hogy minden zenészt te alakítasz?

 - Mivel akusztikus és elektromos gitáron, basszusgitáron, dobon, és kedvenc népi ütőhangszeremen, az ütőgardonon is játszottam, azt találtam ki, hogy a felsőruhámat mindegyiknél cserélem. Emiatt többen is mondták már – olyanok, akik nem nagyon ismernek személyesen –, hogy minden zenész más a klipben… nem esett le nekik egyből, hogy ez ugyanaz az ember. Úgyhogy működött a koncepció. (nevet)

Szerintem nagyon látványos képek, beállítások születtek, de sajnos nem is tudtuk mindet felhasználni, mert akkor már nagyon zsúfolt lett volna a videó.

 - A Szergya projektnek milyen folytatást gondoltál?

 - Úgy tervezem, hogy idővel akár egy nagylemeznyi anyag is kialakulhat ebből, ami természetesen online felületekről is elérhető lesz majd, de egyelőre első körben a YouTube csatornámon fogom publikálni a további klipeket, videókat is. Később más formában is megjelenhetnek ezek, de erről most még nem szeretnék konkrétumokat elárulni.

 

 - Végezetül, a fő zenekarodról is essen néhány szó! Ott mik az aktualitások?

 - A koronavírus miatt a tavaszi turné meghiúsult, és a nyári bulijaink kilencven százaléka is odaveszett. Most próbálunk néhány őszi-téli fellépést összehozni, eddig három dátumunk tűnik biztosnak: október 24-én Békéscsabán, a Narancs Rock Café-ban, november 7-én Budapesten, a Pótkulcsban, december 5-én pedig Esztergomban, a Sportalsóban játszunk. Jelen pillanatban a VálaszÚt zenekar trióban működik, írjuk az új dalokat a következő lemezhez, aminek jövőre tervezzük a megjelenését. Nemrég az egyik új szerzeményünkről élő verzióban készült egy videó, ezt október folyamán be is szeretnénk mutatni.

fotók: Vörös Nándor