A fideszes képviselő buktatta le a Fidesz hazugságát: 2017-ben is Bíró László gépeivel működtették a csernelyi varrodát

csernely
Csuzda Gábor (b.), Riz Gábor és Csorba Istvánné a csernelyi varrodában - 2017. augusztus 14.
Riz Gábor - Facebook

Van az úgy, hogy egy fideszes hazugságot épp egy fideszes országgyűlési képviselő cáfol meg.

Ez történt Riz Gáborral is. Az Ózd központú Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője éles támadást intézett a Parlamentben a Borsod6-os ellenzéki jelölttel, Bíró Lászlóval szemben, "Bíró-féle emberekről" beszélt többek között felhozva a csernelyi varroda esetét, azonban a Facebook-oldalán saját maga cáfolja, azt a kormánypárti sajtóból indult - azóta megcáfolt - állítást, hogy Bíró László vezetése alatt fizetésképtelenné vált volna a cég, és az alkalmazottak bérét visszatartották volna.

Emlékezetes, Bíró László tulajdonosa volt a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetnek,  és a fideszes állítás szerint a cég 2014 és 2016 között annak ellenére ment tönkre, hogy még egy 50 millió forintos állami támogatáshoz is hozzájutott. A Hegyalja-Mix többek között működtetett egy varrodát Csernelyen, és az 2016. év végi felszámolása előtt "egy olyan vállalkozó tulajdonába került, akinek korábban kilenc cége végezte kényszertörléssel" - állítja a kormánysajtó.

Ezzel szemben Riz Gábor 2017. augusztus 14-én ezt a posztot jelentette meg - a mellékelt képen még Csuzda Gábor ózdi és megyei fideszes képviselő, valamint Csorba Istvánné Galambosi Erzsébet, a Fidesz helyi elnöke látható.

"Cérna, gomb, varrógép
Folyamatos a termelés a csernelyi varrodában. Csorba Istvánné irányításával most a kéményseprők új munkaruháját készítik a szorgos asszonyok. A szabászati részleg jelenleg nem megoldott, de ez nem hátráltatja a munkát, mivel az alapanyag úgy érkezik meg az üzembe, hogy ott csak össze kelljen illeszteni a megfelelő darabokat a kész termék elkészültéhez.
Megrendelésben nincs hiány, ebből eredően pedig a dolgozói létszám növelésére is szükség lenne. Az épület jellegéből adódóan képzések megtartására is lenne itt lehetőség, ennek lehetőségéről is beszélgettünk rövid látogatásunk alkalmával."

Cérna, gomb, varrógép Folyamatos a termelés a csernelyi varrodában. Csorba Istvánné irányításával most a kéményseprők...

Közzétette: Riz Gábor – 2017. augusztus 14., hétfő
Csuzda Gábor (b.), Riz Gábor és Csorba Istvánné a csernelyi varrodában - 2017. augusztus 14.
Riz Gábor - Facebook

Bíró László egyébként 2016. május 16-án távozott a varroda éléről, és 2016. május 31-ig minden bérköltséget, járulékot megfizetett.

A fent nevezett Csorba Istvánnéval kapcsolatban amúgy a lapunknak arccal és névvel nyilatkozó varrónő elmondta, a Fidesz helyi elnöke volt az, aki csődbe vitte a varrodát és több mint 100 millió forint adótartozást halmozott fel, amit máig nem fizetett ki. Egykori kollégái is ugyanezt mondják, de félnek Csorba Istvánnétól, ezért nem merik nyíltan bírálni a Fidesz-közeli vállalkozót.

A csernelyi varroda volt munkatársa cáfolta a Bíró László ellen felhozott fideszes vádakat

Miért fenyegette meg a varrónőket? - kérdezte telefonon Bíró Lászlót a magát Hírtévének nevező csatorna egyik kormányzati propagandistája. Heiter Dávid egy kreált ügyről próbált valami valódi információt kicsikarni a borsodi időközi választás ellenzéki jelöltjétől. Szerinte ugyanis "megbízható" informátorok azt állítják, hogy Bíró László fegyverrel fenyegette és nem fizette ki a korábban a tulajdonában lévő csernelyi varroda munkásait.

Riz Gábor és Csorba Istvánné a csernelyi varrodában - 2017. augusztus 14.
Riz Gábor - Facebook

Arról, hogy nem Bíró László halmozott fel 100 millió forintos tartozást, az N1TV mutatott be dokumentumokat.

"Egy újabb fideszes hazugság lepleződött le, mivel azzal vádoltak, hogy elloptam a gépeket, de láthatjuk, hogy azok a gépek ott vannak és 2017 augusztusában is állami megrendeléseken dolgoztak rajtuk"

- fogalmazott az Alfahírnek Bíró László.

A híresztelések szerint le kellett volna foglalni az egyébként jól beazonosítható gépeket még 2016-ban, de ez láthatóan nem történt meg. Bíró László leszögezte, igazát számlákkal tudja bizonyítani.

A gépek jól azonosíthatók - sokat számít az a pirospötty
Riz Gábor - Facebook

Semmi másról nem szólt ez történet, csak arról, hogy hozzám küldtek egy embert, Móczár Jánost, aki meggyőzött engem arról, hogy majd kormányzati megrendelésekkel teletűzdelve megmenti ezt a varrodást, de ezek szerint az ő feladata az volt, hogy ezt a varrodát előbb lenullázza, majd átjátssza a fideszes Csorba Istvánnénak és körének - magyarázta Bíró László.

Ha a varroda 2016-ban csődeljárással bezárt, akkor mit kerestek ott a gépeim 2017 augusztusában, és a gépsoron miért futnak állami megrendelések?

- firtatta az ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt, hozzátéve: azért üzemel a varroda, mert a Hegyalja-Mix korábban rendbe rakta azt, állami és saját forrásából.

Egyetlen bűnöm az volt ebben a történetben, hogy hittem Móczár Jánosnak, hogy megmenti ezt a varrodát, de most már egyértelmű, Móczár János az ő emberük volt, kijátszotta nekik a gépeket, a varrodát, és 2017 augusztusában a kormányzati megrendelésekből már ez a fideszes kör húzott - hasznot.