Közeleg a tél: Németország további százmillió eurós segélyt ígért Ukrajnának

Közeleg a tél: Németország további százmillió eurós segélyt ígért Ukrajnának

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint az oroszok ismét téli háborút terveznek, hogy az ukrajnai emberek életét a lehető legszörnyűbbé tegyék.

Németország további száz millió euró segélyt nyújt Ukrajnának ezen a télen - jelentette be az MTI híradása szerint Annalena Baerbock német külügyminiszter keddi moldovai látogatásán, az ország fővárosában, Chisinauban.

Hangsúlyozta:

Oroszország ismét "téli háborút tervez azzal a céllal, hogy az ukrajnai emberek életét a lehető legszörnyűbbé tegye".

Júniusban Kijev azt közölte, több légvédelmi eszközre van szüksége az infrastruktúra javításához, hogy biztosítani lehessen a téli energiaigényt, amikor az a legnagyobb, mert a hőmérséklet ilyenkor messze a fagypont alá süllyed.

Kedden széleskörű áramkimaradások voltak a Szumi régióban, még mindig több mint 280 ezer háztartás volt áram nélkül

Kedden a harcok sújtotta északkelet-ukrajnai Szumi régióban széleskörű áramkimaradások voltak, miután orosz drónok támadták az energetikai létesítményeket - közölte a helyi áramszolgáltató.

A folyamatban lévő javítási munkálatok ellenére reggel még mindig több mint 280 ezer háztartás volt áram nélkül. A régió fővárosa egyike azon helyszíneknek, amelyek az éjszakai támadás miatt sötétbe borultak.

A kritikus infrastrukturális létesítményeket, például a kórházakat és a vízműveket tartalék áramellátó rendszereken keresztül látják el árammal - közölték a hatóságok.

A beszámoló szerint tizenhat orosz harci drónt lőttek le Szumi felett. A város határos az orosz Kurszk régióval, ahová az ukrán csapatok nyomultak be augusztus elején.

Az ukrán hadsereg légvédelme közölte:

Az orosz hadsereg összesen legalább 51 harci drónt indított az éjszaka folyamán. Ezek közül 34-et erőik megsemmisítettek. Tizenkét orosz drónt elektronikus eszközökkel eltérítettek vagy leszállásra kényszerítettek.

(Címlapkép: MTI)