"Katonák nem leszünk" - A MOK élesen bírálta a kivételes eljárásban elfogadott orvostörvényt

"Katonák nem leszünk" - A MOK élesen bírálta a kivételes eljárásban elfogadott orvostörvényt

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerda kora délután ismertette álláspontját a kedd délután a Parlamentben elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről.

A MOK szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert.

A béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, egyetértenek. A hálapénz eltörlése, a tiszta viszonyok megteremtése szakpolitikai és társadalmi fordulatot jelent szerintük.

  • Az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása viszont súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait.
  • A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné.
  • Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt.
Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad

- hangsúlyozták.

A Kamara szerint nagy a veszély, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani.

"Megnyugtató együttműködés és lépések nélkül csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága"

- fogalmazott a MOK.

A törvény végleges szövegének elemzését és javaslataik kidolgozását követően kérni fogják a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását.

"Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető"

- fogalmazott a MOK.

Az orvosi béremeléssel járó szigorítások miatt még kevesebb szakdolgozó maradhat a pályán

Átgondolatlan kampányfogás, vagy valódi segítség? A néhány nap alatt bejelentett majd megszavazott orvosbér-emeléssel kapcsolatos törvény előkészítéséből szokás szerint ezúttal is kihagyták a szakmai érdekképviseleteket, holott a törvény ahol ad, ott jelenlegi formájában el is vesz.

Ahogy arról ma beszámoltunk, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nyílt levélben fordult Kincses Gyula MOK-elnökhöz, hangsúlyozva, az egészségügyi szakdolgozók rendkívül méltánytalan helyzetbe kerülhetnek, amennyiben egyeztetés nélkül 2021-ben megszűnik közalkalmazotti jogviszonyuk.

"Ez idáig azt hittük, hogy szolidárisan együtt képviseljük az egészségügyi dolgozó kollégáinkat. Most sajnos csalódottságunknak kell hangot adni. Reméljük a Magyar Orvosi Kamara szolidaritást vállal velünk, nem fogadja el ilyen formában a törvényt és semmi esetre sem vesz részt a megvalósításában"

- írták.