Kényszerű lépések a sorsdöntő mérkőzés előtt

Kényszerű lépések a sorsdöntő mérkőzés előtt

Márciusban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a Bulgária - Magyarország Eb-pótselejtező-mérkőzést. Most fél év elteltével kell kiharcolnia a 2021 nyarára csúsztatott Európa-bajnokságra a részvételt a magyar válogatottnak. Gondok most is vannak, hiszen a vírus mindkét csapat életét megnehezítette. Ha csütörtök este a magyar válogatott nyer, akkor november 12-én az Izland-Románia párharc győztese ellen vívhatja ki a kontinenstornára való kijutást. 

A magyar válogatott egyik legígéretesebb játékosa, Szoboszlai Dominik nem léphet pályára a csütörtök esti mérkőzésen. Mint ismeretes, a 19 esztendős középpályás klubja, a Red Bull Salzburg nem engedte el, azok után, hogy a FIFA megadta a lehetőséget a klubok számára, hogy nem kötelesek kivételesen elengedni a játékosokat a válogatott meccsekre. Sajnos az osztrák klub élt is a lehetőséggel azok után, hogy több koronavírus-eset is lett az együttesnél.

.

Szintén nem jött jól Szalai Ádám esete sem. A Mainz korábbi edzője a második csapatba száműzte a magyar támadót, aki nem fogadta el a helyzetet. Szalai olyannyira megbecsült tagja a keretnek, hogy a játékosok egy napra megtagadták az edzést is, így kiállva a magyar támadó mellett. Azóta a klub menesztette a vezetőedzőt, míg Szalai ismét az első kerettel készülhet majd a válogatott mérkőzések után. Igaz, az elmúlt 1 hónapban mindössze egyetlen mérkőzést játszott, akkor is csereként állt be. Így most jelentős meccshiánnyal áll Marco Rossi rendelkezésére. 

Babati Benjamin sem utazik a férfi A-válogatott keretével az októberi mérkőzésekre. A ZTE FC játékosa még a hétvégi bajnokin szenvedett sérülést, és a vizsgálatok alapján nem lesz játékra kész a jövő heti mérkőzésre sem. Szintén sérülés miatt nem védhet Kovácsik Ádám, akinek a helyére a Paks hálóőrét, Hegedűs Lajost hívta be Rossi.

Fertőzött védelem

A bolgár válogatott háza táján is akadnak problémák. Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitánynak két alapembert is nélkülöznie kell a védelemből.  A csapatkapitány, Petar Zanev már szeptemberben pozitív tesztet produkált, s bár azóta tünetmentes, az edzéseket még mostanában kezdte újra, tehát nincs olyan állapotban, hogy pályára tudjon lépni a nemzeti együttesben. A belga Charleroi-ban futballozó Ivan Goranovról pedig másfél hete derült ki, hogy elkapta a vírust, így ő is kimaradt a keretből.

Támadóposzton is akadnak problémák, hiszen az olasz első osztályban futballozó Andrej Galabinov a Milan elleni bajnokin megsérült. Pedig az olasz Spezia csapatában futballozó bolgár jól kezdte a szezont, két mérkőzésen három találatot szerzett. 

Újoncot igazolt Rossi

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy Loic Nego személyében egy francia származású játékost sikerült honosítania az MLSZ-nek. Nego már 5 éve játszik folyamatosan a Fehérvár együttesében, ahol a csapat meghatározó embere. Nego érkezésével, egy fontos hiányposzton adódott plusz lehetősége Marco Rossi szövetségi kapitánynak. 

.

Nego a nemzeti csapat hétfői edzése előtt azt mondta, boldog volt, amikor Marco Rossi szövetségi kapitány meghívta a válogatottba, és nagy megtiszteltetés lesz számára, ha pályára is léphet.

"Nyilván nagy motivációt jelet, hogy kijutás esetén akár a világbajnok franciák ellen is pályára léphetnék, ugyanakkor egyelőre csak a csütörtöki mérkőzésre figyelek, én is és a csapat is"

- fogalmazott a labdarúgó.

Kiélezett mérkőzés

Marco Rossi szerint ötven-ötven százalék eséllyel kezdenek a csapatok a csütörtök esti mérkőzésen. A szerdai sajtótájékoztatón a magyar válogatott szövetségi kapitánya hozzátette, ha játékosai megfelelő hozzáállással, a taktikai utasításokat maximálisan betartva lépnek pályára, akkor nőhet az esélyük. Ugyanakkor megjegyezte, az valamelyest a hazaiakat segíti, hogy a találkozót nézők előtt rendezik meg, magyar szurkolók viszont nem lehetnek köztük.

A tréner kijelentette, ez a mérkőzés egy igazi döntőnek is beillik, ahol nincs második esély. A riválisról szólva megjegyezte, nagyon kemény ellenfél, amely rendkívül agresszív, védekező és támadófutballt egyaránt képes bemutatni.

Az olasz szakember elmondta, nem várt helyzetet idézett elő, hogy Szoboszlai Dominikot a Red Bull Salzburg nem engedte el a nemzeti csapatba, mert a klubnál több játékos is megfertőződött a koronavírussal. Megjegyezte: mindenki tisztában van azzal, hogy milyen értékes futballistáról van szó, de a válogatottnak megvannak azok a megfelelően képzett játékosai, akik képesek lehetnek a pótlására.

Sallai Roland egyetértett azzal, hogy Szoboszlai hiánya nagy érvágás a csapatnak, de véleménye szerint is meg lehet majd oldani a helyettesítését.

A Freiburg légiósa megjegyezte, felkészültek a bolgár csapatból.

Harcias ellenfélre számít és úgy gondolja, ezen a téren is fel kell majd venniük a kesztyűt. Ha ez így lesz - folytatta -, az egyéni kvalitások dönthetik el az összecsapást, remélhetőleg a magyarok javára.

Sallai Roland hozzátette, kicsit rossz, hogy a magyar szurkolók nem lesznek ott Szófiában, azonban ha nyernek, akkor a mindent eldöntő mérkőzésen már a drukkerek előtt játszhatnak hazai pályán az izlandi vagy a román válogatott ellen. A támadó szerint Bulgáriában célfutballt kell játszaniuk, egyszerűn nyerniük kell.

Nem túl fényes közelmúlt

A csütörtöki találkozó 20.45 órakor a lengyel Szymon Marciniak sípjelére kezdődik, aki korábban már két alkalommal vezetett mérkőzést a magyar válogatottnak, az ő nevéhez köthető a 2017-ben megrendezett Portugália-Magyarország (3-0) vb-selejtező, és a 2014 májusi Magyarország-Dánia (2-2) barátságos meccs dirigálása is.

A két válogatott eddig 22 alkalommal találkozott egymással. Ezeken 12-szer a magyarok, 5-ször pedig a bolgárok nyertek, a többi mérkőzés döntetlenre végződött. Utoljára 1975-ben tudott a magyar válogatott nyerni Bulgária ellen, akkor 2:0 arányban. Az azóta lejátszott öt találkozón háromszor kikapott és két döntetlent ért el a magyar csapat.