Müller Cecília elmondta, hogy miért nem szerepel az elhunytak listáján a 39 éves férfi

Müller Cecília elmondta, hogy miért nem szerepel az elhunytak listáján a 39 éves férfi

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Gál Kristóf rendőrségi szóvivő közölte:

  • szerdán 42 esetben kellett intézkedni a maszkviselési szabályok megszegése miatt, 12-szer tömegközlekedési eszközön, 30-szor kereskedelmi üzletben, vagy egyéb zárt helyen – a rendőrök mind a 42 esetben a legenyhébb szankciót, a figyelmeztetést alkalmazták
  • a nyitvatartási szabályok megszegése miatt tegnap nyolc esetben tettek feljelentést
  • az átutazásra vonatkozó szabályok megsértése miatt 53 esetben léptek fel

Müller Cecília országos tiszti főorvos a friss járványügyi adatokkal kezdett, ezekről itt írtunk részletesen:

804 koronavírusos beteget ápolnak már kórházban

932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a kormányzati tájékoztató oldal. Elhunyt 21 beteg, így az elhunytak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 961 ő.

A 21 elhunyt közül mindnek volt valamilyen alapbetegsége, 12-en szívérrendszeri problémával küzdöttek, a többieknél anyagcsere betegség, rosszindulatú daganat, illetve egyéb légzőszervi megbetegedés volt fellelhető.

Egész Európában növekszik a megbetegedések száma, a második hullám felfelé tartó szakaszában járunk, több országban is kapacitáshiány mutatkozott, ezért pontosabb és valósidejű adatszolgáltatásra kérték az egészségügyi szolgáltatókat, elsősorban a kórházakat. Müller fontosnak nevezte, hogy mindig naprakész, szinte órára kész információval rendelkezzenek az egészségügyi hatóságok annak érdekében, hogy meg tudják tenni a szükséges lépéseket.

Az első vonalbeli koronavírus-ellátókórházak egy része teljes kapacitással működik, ha ezek elérték a 80 százalékos kihasználtságot, akkor léptetnek be további intézményeket a másodlagosok közül. Továbbra is alapelv, hogy a lehető legkevesebb kórházba koncentrálják a betegellátást, egyrészt a tárgyi, személyi feltételek optimális kihasználása érdekében, másrészt azért, hogy a koronavírusos betegek ne terjesszék a fertőzést. Eddig 746 egészségügyi dolgozó átvezénylése történt meg 74 intézményből 12-be.

A szennyvízminták bizakodásra adhatnak okoz, a vírusörökítőanyagszint most stagnál ezekben. A vizsgálatokat gyorstesztekkel akarják kiegészíteni, de ehhez jó eredményekre van szükség, erről itt írtunk:

Gyorsteszteket használna a Népegészségügyi Központ

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megkezdte az antigénalapú gyorstesztek összevetését, összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint amennyiben ezek a gyorstesztek kellően érzékeny és valós adatokat szolgáltatnak, használni fogják azokat a gyorsabb diagnózis felállításához.

Miért nincs az elhunytak listáján a 39 éves férfi?

Tegnap a 444 információi alapján beszámoltunk arról, hogy elhunyt egy 39 éves koronavírusos férfi, aki nem szerepel az operatív törzs elhunytakat számon tartó listáján.

444: szombaton elhunyt egy 39 éves tanár koronavírusban, de azóta sem tüntették fel az áldozatok között

A 444 írja, hogy szombat délután elhunyt egy 39 éves, tanárként dolgozó beteg az egyik vidéki kórházban. Az áldozat felesége elmondta a lapnak, hogy férjének szeptember 17-én megfázásos tünetei lettek, de eleinte nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. A tünetek másnapra nem enyhültek, felhívta a háziorvost, aki lázcsillapítót és forró italt javasolt.

Müller Cecília elmondta, hogy ismerik az esetet, de a beazonosítás még folyamatban van. Törekszenek arra, hogy csak valid adatokat közöljenek, minden esetben elkérik az intézménytől a zárójelentést és a halottvizsgálati bizonyítványt.

A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy van egy kedvezőtlen jelenség a karanténból visszatért gyerekeket illetően, ezért leszögezte, hogy az iskolába, óvodába, vagy bölcsődébe visszatért gyógyult gyermek nem fertőz. Kérte, figyeljenek arra, hogy szeretettel fogadják őket és ne történjen kiközösítés.

Volt egy arra vonatkozó újságírói kérdés, hogy tünetmentes gyógyultnak úgy oldhatják fel a karanténját, hogy a PCR-tesztje pozitív lett. Müller szerint sokszor tapasztalható, hogy a vírus még kimutatható a fertőzött torkából, de ez nem jelent fertőzőképességet. A WHO ajánlása szerint a tünetmentességet követő nyolc nap alatt lezajlik a vírusürítési szakasz.