A Pannon Egyetemet is elérte a Fidesz tudás-, tudomány- és értelmiségellenes politikája

A Pannon Egyetemet is elérte a Fidesz tudás-, tudomány- és értelmiségellenes politikája

A Pannon Egyetemet is elérte a Fidesz tudás-, tudomány- és értelmiségellenes politikájának mára rutinná vált eszköze: hét másik egyetemhez – köztük az SZFE-hez – hasonlóan ezúttal is az intézmény alapítványi fenntartásba történő átforgatásáról van szó.

- írja Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke Facebook-bejegyzésében, majd azzal folytatja, hogy Navracsics Tibor – aki az alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségére is esélyes lehet – előzetesen közölte az egyetem megválasztott akadémiai vezetésével, hogy ez a kormányzati szándék, ki is meríti azt az egyeztetést, amit az SZFE polgársága és minden ilyen sorsra juttatott egyetem esetében hiányolható. A Rektori Tanács egyhangú döntésének értelmében az egyetem nem szeretne modellváltást; addig legalábbis biztosan nem, amíg nem kap egyértelmű garanciát arra, hogy a változás előnyös lesz a számára.

Lehet-e előnyös egy egyetemet állami helyett alapítványi fenntartásban működtetni?

Koloman szerint másik hét egyetem esetének tapasztalata alapján az átalakítás egyetlen célja, hogy a miniszteri teljhatalommal kinevezett hű pártkatonákkal feltöltött alapítvány törvényellenes, sőt, alaptörvény-ellenes és ami a legsúlyosabb: a legalapvetőbb, évszázadok óta sérthetetlen európai értékekkel ellenkező módon visszaszorítsa az egyetemi polgárok által választott vezetőség és a hallgatók képviseletét.

Az alelnök azzal zárja bejegyzését, hogy az akadémiai szabadság és az egyetemi autonómia ilyen mértékű megsértése elfogadhatatlan. E témakörökben elkészült az Európa Tanácsnak a Brenner-jelentés, amelyben a magyarországi tendenciák sajnos negatív példaként szerepelnek.