Van elég orvosi oxigén a lélegeztetőgépekhez

Van elég orvosi oxigén a lélegeztetőgépekhez

Cseppfolyós oxigénben a megnövekedett igények többszörösét is el tudnánk látni, a szűkebb keresztmetszetet a kórházi oxigéntároló tartályok kapacitása jelenti.

- közölte lapunkkal Bohner Zsolt, az orvosi célú oxigént is gyártó Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

Korábban felmerült, hogy nem lesz elegendő oxigén a megvásárolt lélegeztetőgépekhez. Ezt Bohner Zsolt cáfolta, azt viszont elismerte, hogy az október, november folyamán megnövekedett igények feszített munkatempót követelnek, ezért előfordulnak nehéz, de ugyanakkor megoldható helyzetek.

Október végéig jellemzően a cseppfolyós oxigénellátás iránti igény nőtt, átlag 50%-kal a normál körülményekhez képest. November elején mostanáig ez már kétszeres mennyiségre emelkedett. Múlt hét óta ugrásszerűen nő a palackos oxigén iránti igény is. Normál helyzethez képest mintegy háromszorosára. E mögött azt látjuk, hogy olyan kórházi épületekben is kezelnek már Covid-betegeket, ahol nincs kiépített, cseppfolyós oxigéntartályról működtetett oxigénellátó hálózat, így itt csak palackos formában oldható meg a betegellátás.

- mondta Bohner Zsolt, aki szerint fontos lenne, hogy a kórházak támogatást kapjanak a nagyobb palackok mozgatásához, hogy ne az egészségügyi dolgozókra háruljon ez a teher.

Ez a feladat egyébként nem igényel speciális egészségügyi végzettséget, csak jó fizikumot. Amennyiben ilyen ütemben nő a palackos oxigén iránti igény, ezt a lépést meg kell tenni, be kell vonni az ellátásba a nagyobb űrméretű oxigénpalackokat is, ki kell használni a teljes palackméret szortimentet. 

- tette hozzá a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetője.

A gyártó cég jelezte, stabil és elegendő kapacitással rendelkeznek az egészségügyi intézmények, mindenekelőtt az elsődleges járványkezelésre kijelölt kórházak megnövekedett oxigénigényének biztonságos ellátására.