A Fidesz kokainozással vádolta a baloldalt, az ellenzék szerint Orbán Viktor nem tesz semmit, csak feláldozza az embereket

A Fidesz kokainozással vádolta a baloldalt, az ellenzék szerint Orbán Viktor nem tesz semmit, csak feláldozza az embereket

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter napirend előtti felszólalásával kezdődött meg a Parlament egyik legfurcsább üléshete – miközben a falakon kívül tombol a koronavírusjárvány második hulláma, az Országházban többek között a választási törvényről, és Alaptörvénymódosításról vitáznak majd (tudniillik nő-e az anya).

Ennek megfelelően indulatos és személyeskedő vita kerekedett Gulyás Gergely termelési riportjából. Egyébként a miniszter hangsúlyozta is, azért van ennyi törvényjavaslat a Parlament előtt, hogy ne lehessen elterjeszteni azt a hazugságot, hogy nem működik az Országgyűlés.

Gulyás Gergely: sokan fognak nehéz helyzetbe kerülni

Egyébként Gulyás Gergelyelmondása alapján hazánkban 110 ezer fölé emelkedett az aktív fertőzöttek száma, amely adat mindenhol nő az EU-ban, de amíg az uniós halálozási átlag 1 millió főre vetítve 481 fő, hazánkban ez a mutató 317. Fertőzött számokban is jobban állunk, mint az EU átlag – mondta. Közölte azt is, hogy az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök elérhetőek, valamint kiderült, 37 gyermek van kórházban a járvány miatt, de egyikük sincs lélegeztetőgépen.

1.634 ágy azon tartalék, amely lélegeztetőgépekhez kötött, jelenleg  587 főt kezelnek lélelgeztetőgépen, így Gulyás Gergely szerint ez elégnek látszik. Szabad lélegeztetés nélküli ágy 13.049 darab van még tartalékban, ami bővíthető még 30 ezerig. Naponta átlagosan 20 ezer PCR tesztet hajtanak végre, a gyorstesztekkel ez a szám eléri az 50 ezret – sorolta.

Amíg lehetett, nyújtottunk segítséget a környező országoknak, ugyanakkor Magyarország felkészült arra, hogy képesek legyünk a jelenginél nagyobb betegszámot is ellátni – hangzott el.

Gulyás Gergely beszélt a gazdaságról is: az év elejei 4 százalékos növekedés most mínusz 5 és mínusz 7 százalékos visszaeséssé változott. A vírus ugyan véget vetett a növekedésnek,

„de képesek vagyunk az EU-s gazdaságvédelmi hitel nélkül is gondoskodni magunkról”

és folytatni a befektetéseket – tette hozzá.

A kormány értékelés szerint jók a munkanélküliségi adatok is: az EU-s munkanélküliségi átlag 7,4 százalék, a hazai 4,7 százalék, idén szeptemberben 24 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint tavaly ugyanekkor. Kiderült az is, hogy 8 ezerrel több a közmunkás, kb. 92 ezren vannak jelenleg. De azt elismerte Gulyás Gergely, sokan fognak még nehéz helyzetbe kerülni.

Arató Gergely: pánikkormányzás!

Arató Gergely szerint beismerés volt a rendkívüli jogrend bevezetése, és az ország lezárása. A DK-s politikus szerint a Kormány nem készült fel a védekezésre, nyáron jachtoztak, Balatonoztak, meccsre jártak, ennek köszönhető, hogy most pánikkormányzás folyik.

A képviselő szerint nem vigasztal senkit, akinek elhunyt a rokona, barátja, hogy mi a helyzet Belgiumban. A szeptemberi halálozási adatok nagyobbak, mint az EU-s átlag. Felhozta azt is, hogy ma többen pozitív tesztről tájékoztattak, mint amennyi tesztről beszámolt az Operatív törzs.

Amikor összevissza beszélnek  adatokról, hamis adatokat közölnek, akkor az emberek bizalmát veszítik el, nem ér annyit a sikerpropaganda

– közölte.

Szabó Tímea: aljasság, hogy választania kell az embereknek az egészsége és a megélhetése között

Szabó Tímea arra hívta fel a figyelmet, hogy soha nem volt annyi új fertőzött hazánkban, mint a tegnapi napon. A Párbeszéd politikusa is adatokkal érkezett. Arról beszélt szeptemberben 13,1 az elhunytak aránya 100 ezer emberre vetítve. Orbán Viktor semmit nem tett annak érdekében, hogy erre felkészüljön – hangsúlyozta. Emlékeztetett, Orbán Viktor szeptember 12-én azt mondta, a halálozásban lehet mérni a sikert, míg 16-án azt mondta, hogy mindenki, aki megbetegedett, azt meg fogjuk gyógyítani. Miért hazudott a miniszterelnök? – tette fel a kérdést Szabó Tímea, aki szerint Orbán Viktor beismerte, hogy kudarcot vallott. Arra is kíváncsi volt, hogy miért mondja Kásler Miklós, hogy 28 ezren lesznek a kórházban, ha elegendőek a jelenlegi intézkedések.

„Orbán Viktor emberek 10 ezreinek életét akarja beáldozni, mert félti a hatalmát”

– figyelmeztetett Szabó Tímea. Elhitette azt az aljasságot, hogy választani kell az egészségük és a megélhetésük között, egy normális kormány egyszerre védi meg az egészséget és a megélhetést – közölte. 

Keresztes László Lóránt: az eddigi jelzések az összeomlásról szólnak

Keresztes László Lóránt szerint is késlekedve hoztak meg intézkedéseket, de az LMP frakcióvezetője inkább azt emelte ki, hogy mik azok az intézkedések, amik most is késnek, ám amik segítenék a védekezést. Hol vannak a költségvetési számok az orvosbérek emelésére, mikor hoznak olyan intézkedéseket, amelyek a legnehezebb helyzetben lévőket szolgálják, miért nem állítják le a Budapest Belgrád vasútvonalat? – sorolta. Az LMP-s politikus beszélt az iparűzési adó részleges megvonásáról is, elmondta, 130 polgármestert keresett meg, és az eddigi jelzések az összeomlásról szólnak.

Szilágyi György: káoszba taszították az országot

Szilágyi György is azon a véleményen van, hogy semmit nem tettek a kormány tagjai az első és második hullám között, csak elmentek az Adriára nyaralni. A jobbikos politikus szerint viszont tisztában voltak az egészségügy helyzetével, és pár hónap alatt nagy dolgokat lehetett volna tenni a humánerőben. Ugyanakkor jelenleg semmiféle tervszerűség sincs, összevissza-kommunikálnak, káoszba taszították az országot – mondta Szilágyi, felidézve Gulyás Gergely korábbi szavait: nyugodtan összevissza fertőzhetünk mindenkit koronavírusból, maximum egy influenzaszerű megbetegedésünk lesz.

„Napi 100-an halnak meg, akiket Önök nem gyógyítottak meg”

– utalt Szilágyi György Orbán Viktor szavaira, miszerint mindenkit meggyógyítanak.  Emlékeztetett, 3 napig kell várni, hogy levegyék a tesztet, 5-7 napot kell várni az eredményre, egyetlen ingyenmaszkot sem adtak a lakosságnak, halogatták a széleskörű tesztelést, az embereket magukra hagyták a második hullámnál is – sorolta, majd hozzátette:

a bajbajutott embereknek adják oda a fizetésük 80 százalékát.

Beszélt a tájékoztatásról is; vajon lehet-e hinni annak az állami statisztikának, hogy nem növekedett a halálozási adat, miközben növekedett az összfertőzöttek száma, vagy épp több pozitív teszt volt, mint elvégzett teszt. A Jobbik azonnali magyarázatot követel,

„a kialakult helyzet Orbán Viktor és az Önök felelőssége”

– mondta Szilágyi György.

Tóth Bertalan:  a választótörvény megváltoztatása, hány munkahelyet ment meg?

Tóth Bertalan szerint, amit a kormány csinál, az játék a számokkal, játék az emberek életével. Arra volt kíváncsi, hány ember életet ment meg az Alaptörvénymódosítás, illetve a választótörvény megváltoztatása, hány munkahelyet ment meg. Miért nem koncentráltak arra, hogy átvészeljék ezt az időszakot? Fontosabb a hatalom, mint az emberek megmentése? – kérdezte a szocialista politikus.

Kocsis Máté: „Fejezzék be a halálkampányt!”

A KDNP-s Simicskó István megvédte a kormányt, és arról érdeklődött, hogy Szabó Tímea hány válságot oldott meg eddig. Egyetért azzal, hogy lassítani kell a járványt, illetve a kormány az oroszokkal, Izraellel és Kínával tárgyal a vakcináról az EU-n kívül.

„Fejezzék be a halálkampányt!”

– kezdte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte egy jó érzésű ember gyomra felfordul, hogy ilyen ízléstelen halálkampányt folytatnak – utalt a DK-ra, majd a hiteles tájékoztatásra vonatkozó kérdéseket lesöpörte annyival, hogy

„Korózs Lajos”.

Kocsis Máté szerint hazugság, hogy csak a kínaiaktól és az oroszoktól vennénk vakcinát, de keményen osztotta a DK-t is. Az elmúlt félév nem szólt másról, mint hogy a DK-sok áramot loptak és kokainoztak.

„Áramlopó, kokainozó baloldal, áramlopógéppel lopták az áramot”

– fogalmazott a fideszes, hozzátéve, hogy az ellenzéknél a pánikkeltés és a bizonytalanság a cél.

Egyébként arra szólította fel az MSZP-t, hogy mondassák le Korózs Lajost a Népjóléti bizottság éléről.

Gulyás Gergely a viszontválaszában elmondta, az elhunytakra vonatkozó statisztika, attól is függ, kit számolnak bele.

Magyarország mindenkit beszámít, függetlenül, mi volt a halál oka, ha egyébként fertőzött volt, de számtalan környező országban ezt nem számolják 

- mondta