A Saxo Bank közgazdásza szerint Magyarország közelebb került az unióból való kilépéshez

A Saxo Bank közgazdásza szerint Magyarország közelebb került az unióból való kilépéshez

A tegnapi vétó után új helyzet teremtődött az uniós politikában. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza korábban már megjósolta, hogy a forint 375-ig fog gyengülni, ami majdnem be is jött, hiszen még nemrégiben 370-nél is járt a forint árfolyama az euróhoz képest (jelenleg 361). A szakértő most a Portfolionak adott interjút Magyarország és Lengyelország várható európai jövőjéről. 

Jakobsen szerint azzal, hogy a magyar és lengyel kormány megvétózta a jogállamisági feltételt világosan azt a célt szolgálja, hogy a két tagállam elkerülje a költségvetésbe épített új szabályok és a jogállamisági feltételek alkalmazását. Véleménye szerint Magyarország és Lengyelország szempontjából az egyhangú szavazásra vonatkozó szabály kitűnő eszköz arra, hogy a kettős politikájukat érvényesítsék. 

"A két ország továbbra is élvezni szeretné az EU előnyeit, de nem kér az uniós normákból és a demokratikus szabályokból."

Jakobsen kiemelte, hogy Európa válaszúthoz érkezett. A Brexit tágra nyitotta az ajtót, és elsősorban nem Magyarországnak, hanem az EU-nak kell feltennie a kérdést, hogy a jövőben milyen mélységű integrációt akarnak fenntartani.

"Ha Magyarország és Lengyelország meg tudja akadályozni, vagy késleltetni tudja a költségvetés elfogadását, akkor az az Unió további létét sodorhatja veszélybe"

- szögezte le, hozzátéve: a jövőben felgyorsulhatnak majd a két tagállammal szembeni eljárások az alapszerződés hetes cikke alapján.

Gyöngyösi Márton szerint Orbán gátlástalanul vétózta meg a válságba belerokkanó embereknek reményt nyújtó csomagot

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Az EU-s nagykövetek hétfő délutáni tanácskozásán a tagállamok képviselői minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe. Ennél a szavazásnál minden tagállam támogatta a tervet, de két ország jelezte, hogy egyetlen kitétel miatt fenntartásaik vannak, ami miatt a költségvetés elfogadásának hivatalos menete elakadt.

Úgy véli, ez egy klasszikus 22-es csapdája, amikor az Unió céljai és alapszerződése nyíltan ellentétesek az eljárásrenddel és a jogi keretrendszerrel, így utóbbit meg kell változtatni.

"Ezt pedig csak úgy tehetik meg, ha végső esetben hagyják a vétót emelő tagállamokat kilépni."

Az egész európai integrációval kapcsolatos problémára a közgazdász úgy reagált, hogy igazságtalan lenne az integráció minden problémáját a magyarok és a lengyelek nyakába varrni, de az utóbbi években az uniós támogatások érezhető csökkenésével

"világosan látszik, hogy a két ország a jelenlegi politikai helyzetében nem akar a megoldás része lenni. Ebben a helyzetben pedig a tiltakozást fogják majd arra használni, hogy javítsák saját pénzügyi pozíciójukat"

- mondta Jakobsen.

Manfred Weber önzőséggel vádolja a magyar és a lengyel miniszterelnököt

Súlyos válságba sodorná az Európai Uniót (EU), ha ellehetetlenülne a közösség működésének finanszírozása - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló költségvetéssel és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására hivatott helyreállítási alappal kapcsolatban.