Cseh külügyminiszter: Prága számára a kompromisszum elfogadható

Cseh külügyminiszter: Prága számára a kompromisszum elfogadható

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter bízik abban, hogy az európai uniós költségvetési keretet és a helyreállítási alapot érintő vita nem fogja hátráltatni az európai pénzek kifizetését az egyes tagállamoknak, tájékoztat az MTI. 

A cseh diplomácia vezetője erről szerdán a Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű internetes videokoferencián beszélt.  A jogállamiság elvét Tomás Petrícek az Európai Unió egyik alapértékének tartja.

Az európai pénzek kifizetését Magyarország és Lengyelország hétfőn vétózta meg. Budapest és Varsó lépésének indokaként közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az európai pénzek kifizetését jogállamisági kritériumok betartásához kössék.

A helyzet azt mutatja, hogy nem mindig érthetünk egyet visegrádi partnereinkkel. Csehország számára a német elnökség által elért kompromisszum teljes mértékben elfogadható

 

- jelentette ki a szociáldemokrata párti cseh külügyminiszter, akinek szavait a közszolgálati cseh hírtelevízió idézte.  

Az Európai Unió nemcsak az egyes tagállamok közötti tranzakciókról szól - fejtette ki Petrícek -, hanem az értékekről és az elvekről is, amelyek egyike a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása.

Arról is szól, hogyan ellenőrizzük a közpénzek felhasználását. Az összes tagállam adófizetőinek a pénzéről van szó, a jogállamiság tisztelete a pénzük védelmét is jelenti

 

- mutatott rá Tomás Petrícek.

Számunkra nagyon fontos annak a módnak a megtalálása, hogy hogyan tudjuk a helyzetet feloldani. Úgy vélem, hogy végül Lengyelországnak és Magyarországnak is szüksége van a koronavírus-járvány szociális és gazdasági következményeinek áthidalására

 

- vélekedett a cseh tárcavezető. Közös érdek, hogy mielőbb elfogadjuk a helyreállítási alapot és a közös költségvetési keretet is - jegyezte meg Petrícek.

A vétó nem jelenti a tárgyalások végét

 

- jelentette ki a konferencián Ivan Korcok szlovák külügyminiszter. Úgy vélte: ezért nagyon fontos, hogy az európai uniós tagállamok vezetői mihamarabb személyesen is találkozhassanak, és ne csak videokonferenciák keretében beszéljenek egymással.

Ivan Korcok egyetértett cseh kollégájával abban, hogy a jogállamiság az Európai Unió egyik alapelve. Szerinte nagyon szerencsétlen lenne, ha a jogállamiság elve megosztaná az Európai Uniót.

Ez az elv mindannyiunkra alkalmazható. Jogállamiság nélkül nem lesznek pénzátutalások a tagállamok között, és nem lesz szolidaritás sem

 

- jegyezte meg a szlovák miniszter.