Magyar Orvosi Kamara: a mai napon nyilvánosságra került gyakorlat szégyenteljes és minden elemében a hivatást rombolja

orvosok
pixabay.com

A magyar orvostársadalom hosszú évek óta küzd azért, hogy az egészségügyben a tiszta viszonyok megteremtésével a betegek  minőségi és biztonságot garantáló ellátása legyen a legfontosabb szempont. A korrupció minden formája az ellen hat, hogy a magyar emberek a lehető legjobb orvosi ellátást kapják. Különösen kirívó ez a szülészet-nőgyógyászat gyakorlatában ahol a hálapénz nyílt, az állami és magán ellátás összemosása pedig bújtatott korrupcióként rontotta a hivatás erkölcsi és szakmai nívóját,

tájékoztat a Magyar Orvosi Kamara az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

A Telex írt ma arról, hogy az egyik magyar egyetemi klinika szülészetén a kórlapokon C betűvel jelölik meg azokat a betegeket, akiknek nincs választott orvosuk, azaz feltehetően egyik orvosnak sem fizettek magánúton az ellátásért. Bár a doktor választása nem tiltott Magyarországon, orvosokkal beszélve kiderül: az ártatlannak tűnő megkülönböztetésnek az lehet az eredménye, hogy nem ugyanazt az ellátást kapja a magánban fizetős és a „C” – a communis szóra utalva a „közös, közönséges” – beteg, pedig mindannyian a tb-rendszeren belül érkeznek a kórházba - írta a portál.

Mint fogalmaznak,

a mai napon nyilvánosságra került gyakorlat szégyenteljes és minden elemében a hivatást rombolja.

Közlik, az Orvosi Kamara felmérésében a magyar orvostársadalom elsöprő többsége ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány a szülészet-nőgyógyászat terén se nyisson korrupcióra lehetőséget.

Kifejtik továbbá, az új jogviszony törvény szellemének megfelelően a privát szektor részére se tegye lehetővé a jelentős terhelés alatt álló állami infrastruktúra kihasználását, illetve (az ügyeleti és sürgősségi ellátások kivételével) itt is válassza ketté a magán és állami ellátást. Ezzel ellentétes szabályozás a közvagyon kisajátítását eredményezi és - Európában kirívó módon - egy szűk orvosréteg lobbijának engedve lehetetlenné teszi a magyar nők biztonságos, egyenletes színvonalú, szigorú minőségkontroll alatt álló szülészeti és nőgyógyászati ellátását, fogalmaznak.