Brenner Koloman a Die Pressében írt arról, hogy Orbán visszaél az uniós forrásokkal

Brenner Koloman a Die Pressében írt arról, hogy Orbán visszaél az uniós forrásokkal

Brenner Koloman parlamenti alelnök Ausztria vezető sajtóorgánumában, a Die Presse napilapban vendégszerzőként fejtette ki véleményét Orbán Viktor miniszterelnök vétójáról, és eddig folytatott politikájáról.

Orbán visszaél az uniós forrásokkal, hogy önmagát és társait gazdagítsa – írja Brenner Koloman, majd azzal folytatja, hogy az EU-nak egyértelműen állást kell foglalnia a költségvetéssel kapcsolatos vitában.

Magyarország elszigetelődhet az európai politikában

Hétfőn jelezte a magyar és a lengyel kormányfő, hogy meg fogja vétózni az Európai Unió következő, hétéves költségvetését és a NextGen koronavírus-segélycsomagot. A kormány akkor azzal érvelt, hogy nincsenek megfelelő kritériumok arra vonatkozóan, hogy mit is ért az Európai Unió jogállamiság alatt.

Az EU költségvetését, beleértve a koronavírus mentőcsomagot, fenyegető vétó Magyarországtól és Lengyelországtól egy soha nem látott zavart okozott az EU-tagállamok és az Európai Unió vezető politikusai között.

A jobbikos politikus szerint mindez nem csoda és múltbéli példaként hozza fel Jaltát, ahol a demokratikus politikusok a Népszövetség idején Sztálinnal, vagy még azt megelőzően Hitlerrel tárgyaltak, azt feltételezték, hogy a szemben ülő pontosan úgy gondolkodik és cselekszik, mint ők.

Soros György: Az EU nem engedhet a magyar és lengyel zsarolásnak

Soros György a Project Syndicate oldalán megjelent publicisztikájában arról ír, hogy az Európai Unió nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának a hétéves uniós költségvetés és a segélycsomag, valamint a jogállamiság kapcsán - szúrta ki a 444. Soros szerint a két kormány tekintetében nem elvont, elméleti kérdés a jogállamiság, hanem gyakorlati akadály "a személyes és politikai korrupció" miatt.

A cikk kitér arra is, hogy azok a hangok, amelyek most gyors megállapodást szorgalmaznak Magyarországgal és Lengyelországgal, bármi is legyen az ára, Orbán és társai motivációját teljesen tévesen ítélik meg: ő ugyanis nem képviseli hazánk nemzeti érdekeit, mint ahogy azt Manfred Weber tévesen gondolja.

Orbán ravasz és agresszív politikus, aki uniós forrásokat és politikai hatalmat használ családja és saját maga, valamint saját oligarchái gazdagítására.

Brenner kifejti, hogy ezzel párhuzamosan az elmúlt tíz évben fokozatosan lebontotta a magyar polgári demokrácia vívmányait; antidemokratikus politikusként minden kulcspozíciót a számára alárendelt embereknek ítél meg, és olyan ügyesen teszi, hogy sem az Európai Néppárt nem tudta eltávolítani a Fideszt soraiból, sem a többi befolyásos európai politikus nem tett ellene azon túl, hogy vasárnapi beszédekben kiálltak a magyar jogállamiság és demokrácia védelmében.

- tette hozzá.

Európa válaszút elé került

Brenner kihangsúlyozza, hogy a döntéshozóknak most a következő alapvető megállapításokat kell figyelembe venniük. Először: Orbán nem védi Magyarország nemzeti érdekeit, nem képviseli a magyar embereket! A választási rendszernek köszönhetően a szavazatok mintegy 48 százalékát kitevő választási eredmény kétharmados többséget eredményez a parlamentben. Tehát több magyar választópolgár szavazott az ellenzéki pártokra, mint a Fideszre. Olyan körülmények között, amelyeket az EBESZ megfigyelői is kritizáltak: a 2018-as választások félig-meddig szabadok voltak, de nem voltak tisztességesek. Magyarország állampolgárainak elsöprő többsége támogatja országunk EU-tagságát, és nem ért egyet Orbán vétójával.

Financial Times: Magyarország és Lengyelország rendkívül sokat veszíthet

A Financial Times vezércikke a magyar és a lengyel vétóról értekezett. A szerző szerint Brüsszelnek semmiképpen sem szabad meghátrálnia Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki zsarolása miatt, mivelhogy a nyáron kialkudott helyreállítási csomag életbevágó lehet Európa számára. A lap emlékeztet, hogy még soha nem fordult elő az, hogy egy ennyire kardinális kérdésben hátráltatták volna az uniós munkáját.

Amint azt az összes ellenzéki párt közös nyilatkozata kimondta: Nem azért győztük le a kommunista egypártrendszert, és csatlakoztunk az európai értékközösséghez – ahogyan a magyar állam alapítója, Szent István alatt tettük –, hogy egy korrupt és autokratikus rendszer túszul ejthesse mind az EU-t, mind pedig Magyarország polgárait, akiket mindeközben megfosztanak jogaiktól és a nekik járó támogatásoktól.

 

A parlamenti alelnök emlékeztet rá, hogy Orbán az elmúlt tíz évben az EU ellen lépett fel, és autokratikus vezetőkkel kacérkodott Erdogantól Lukasenkoig. Magyarország állampolgárai elvárják, hogy az EU és az értékközösségünk vezetői egyértelmű̋ irányt mutassanak, és képviseljék mind az 500 millió európai polgár érdekeit, beleértve a magyarok érdekeit is. Amennyiben ez nem történik meg, az EU összeomlása fenyeget, ha nincsenek olyan kötelező erejű értékek, mint a jogállamiság és a nyugati-keresztény kultúra - zárta gondolatmenetét.