Financial Times: Magyarország és Lengyelország rendkívül sokat veszíthet

Financial Times: Magyarország és Lengyelország rendkívül sokat veszíthet

A Financial Times vezércikke a magyar és a lengyel vétóról értekezett. A szerző szerint Brüsszelnek semmiképpen sem szabad meghátrálnia Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki zsarolása miatt, mivelhogy a nyáron kialkudott helyreállítási csomag életbevágó lehet Európa számára.

A lap emlékeztet, hogy még soha nem fordult elő az, hogy egy ennyire kardinális kérdésben hátráltatták volna az uniós munkáját. Valószínűleg most ért be az a folyamat, hogy Brüsszel

10 éven át tétlenül nézte, ahogy a magyar és a lengyel kormány leépíti a demokratikus ellensúlyokat.

S bár hiába a vétó, az Európai Néppárt továbbra is szárnyai alá veszi Orbán Viktort és a pártját, azzal hitegetve magát, hogy így kordában tudják tartani a magyar kormányfőt. Minden Angela Merkelen múlik, ugyanis neki kell jobb belátásra bírnia a magyar miniszterelnököt.

A Financial Times szerzője szerint a legrosszabb forgatókönyv az volna, ha engednének a zsarolásnak és meggyengítenék a jogállami biztosítékokat. Hosszú távon ennek beláthatlan következményei lehetnek, ugyanis felbátorítaná a zsarolókat, másrészt gyengítené az EU pozicióját. Erre azonban kevés az esély, ugyanis a tagállamok többsége ragaszkodik a jogállamiság elveihez. 

A cikk írója szerint Merkelnek egyértelművé kell tennie azt a szándékot, hogy a nyugat nem engedi a "demokratikus szabályok leépítését" és nem engedhetik a bírói függetlenség "leszalámizását". Másfelől a német cégeknek, akiknek köszönhetően a magyar gazdaság új szintre léphetett, meg kellene fontolnia, hogy beruháznak-e egy olyan országban, ahol bármikor önkényesen törvényeket hozhatnak. 

A német kormányfőre nagy teher nehezedik, hiszen várhatóan úgy kell majd az újjáépítési tervet megvalósítania, hogy az  kormányközi keretekben valósuljon meg, ugyanakkor szükség esetén a magyarok és a lengyelek nélkül. Ebbe akár a pár hónapos késlekedés is beleférhet. 

Ez idő alatt azonban Magyarország és Lengyelország rendkívül sokat veszíthet

- írja a Financial Times.