Soros György: Az EU nem engedhet a magyar és lengyel zsarolásnak

Soros György: Az EU nem engedhet a magyar és lengyel zsarolásnak

Soros György a Project Syndicate oldalán megjelent publicisztikájában arról ír, hogy az Európai Unió nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának a hétéves uniós költségvetés és a segélycsomag, valamint a jogállamiság kapcsán - szúrta ki a 444. Soros szerint a két kormány tekintetében nem elvont, elméleti kérdés a jogállamiság, hanem gyakorlati akadály "a személyes és politikai korrupció" miatt.

Soros egyébként úgy értelmezi a helyzetet, hogy a jogállamisági mechanizmust már elfogadták, így az akkor is érvényben marad, ha a lengyel és magyar vétó miatt bukik a komplett költségvetés. Ez esetben az idei év végén lejáró költségvetés megy tovább, amire már érvényesek lesznek a jogállamisági kritériumok.

Orbán rendszeréről "gondosan kimunkált kleptokráciaként" ír, egyik példaként az állami vagyon magánalapítványokba történő terelését és ezek alaptörvénybe rögzítését hozza.

Financial Times: Magyarország és Lengyelország rendkívül sokat veszíthet

A Financial Times vezércikke a magyar és a lengyel vétóról értekezett. A szerző szerint Brüsszelnek semmiképpen sem szabad meghátrálnia Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki zsarolása miatt, mivelhogy a nyáron kialkudott helyreállítási csomag életbevágó lehet Európa számára. A lap emlékeztet, hogy még soha nem fordult elő az, hogy egy ennyire kardinális kérdésben hátráltatták volna az uniós munkáját.