Nem felelt meg a sztenderdeknek, ezért nem jelenhetett meg Orbán válaszcikke

Nem felelt meg a sztenderdeknek, ezért nem jelenhetett meg Orbán válaszcikke

A Project Syndicate egy nemzetközi médiaszervezet, amely kommentárokat és elemzéseket közöl, itt jelent meg múlt héten Soros György írása a magyar és lengyel uniós költségvetési vétóról:

Soros György: Az EU nem engedhet a magyar és lengyel zsarolásnak

Soros György a Project Syndicate oldalán megjelent publicisztikájában arról ír, hogy az Európai Unió nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának a hétéves uniós költségvetés és a segélycsomag, valamint a jogállamiság kapcsán - szúrta ki a 444. Soros szerint a két kormány tekintetében nem elvont, elméleti kérdés a jogállamiság, hanem gyakorlati akadály "a személyes és politikai korrupció" miatt.

Orbán Viktor erre válaszolt volna, de a miniszterelnök szerint letiltották a cikket:

A letiltott cikk, ami nem jelenhetett meg a Project Syndicate-ben // The banned article that could not appear on Project Syndicate http://www.miniszterelnok.hu/europa-nem-hodolhat-be-a-soros-halozatnak/

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. november 25., szerda

A hvg.hu megkérdezte az oldalt, hogy pontosan mi történt, a Project Syndicate szerint gyakran hoznak le államfői és kormányfői véleményeket is, de Orbán írása nem felelt meg az általuk elvárt követelményeknek.

„Mint az elmúlt 25 év gazdasági, politikai és társadalmi véleménycikkeinek és elemzéseinek vezető forrása, a Project Syndicate rendszeresen publikál kiemelkedő tudósokat, üzleti vezetőket, civil aktivistákat, politikai vezetőket és döntéshozókat a világ minden tájáról, köztük számos államfőt és kormányfőt is. Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e kéretlen beadványokat, az elsődleges kötelezettségünk, hogy a nyilvános vitát előmozdítsuk. Ez esetben arra a következtetésre jutottunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek”

- így indokolnak.

Az oldalukon az elvárásoknál a formai követelmények mellett ezt is írják: „az ideális Project Syndicate-kommentár egy intellektuális érvelés vagy egy stratégiai, politikai javaslat, melynek célja az olvasók tájékoztatása és a nyilvános vita előre mozdítása. A Project Syndicate nem veszi figyelembe azokat a cikkeket, amelyek nem teljesítik ezt a célt, vagy amelyek aláássák azt.”

Soros és a Project Syndicate segítségével csinált magából mártírt Orbán Viktor

Soros György véleménycikkére írt válaszként akarta megjelentetni Orbán Viktor miniszterelnök saját írását a Project Syndicate című lapban, ám azt „letiltották" - fogalmaz a kormányfő a közösségi médiában közzétett posztjában. A Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor írásának tartalma idehaza pont annyira érdektelen, mint korábbi mentorának cikke. (Akit érdekel, ezen a linken elolvashatja.)