Így élnek közpénzből az ifjú NER-lovagok

Így élnek közpénzből az ifjú NER-lovagok

Art deco stílusú kávézó, diszkrét pincérek szolgálják fel a Henessy konyakot a Belváros szívében azon az exkluzív helyen, ahol az ELTE jogászhallgatóinak NER-közeli diákjai lazíthatnak és a kollégium szobáik is inkább szállodai apartmanra hasonlítanak. Ezt a fajta elitképzést, a miniszterelnök fia Orbán Gáspár által alapított Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSz) működteti. Közpénzen.

A JÖSz, amely már alapítványi formában is létezik, egyébként éppen annyira exkluzív társaság, mint az ELTE Szerb utcai épületében kialakított kávézó és kollégium. Vélhetően a 70-80 fős tagságból kerülhet majd ki a Fidesz legújabb főleg jogászokból álló politikai elitje.

 

Az Átlátszó írása szerint végső soron az államtól ered az a 61,5 millió forint, amiből Orbán Gáspár alapítványa finanszírozza ezt az egészet. 

A Rogán Antal irányítása alatt álló, propagandaminisztérium az elmúlt években súlyos milliárdokkal támogatta a Batthyány Lajos Alapítványt (BLA). A magánalapítványként indult BLA a hetekben alakult közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá, de a beszámolói tanúsága szerint már a korábbi években is arra szolgált, hogy állami támogatásokat csatornázzon tovább más szervezeteknek.

A Kabinetirodától közérdekű adatigénylésre kapott válaszban olvasható, hogy 2019. évben egy JÖSz Alapítvány nevű szervezet 61,5 millió forintot kapott a BLA-n keresztül „kollégium üzemeltetése” céljára. Az alapítvány beszámolójából ugyanez az összeg és a cél is kiolvasható, bár a támogató megnevezése téves.

Az online lap szerint ez az alapítvány nem egyezik meg az egyesülettel, ugyanakkor szoros kapcsolatot ápol vele: a hatósági nyilvántartás szerint ugyanis a szakkollégium működési kereteit nem a miniszterelnök fiát alapító tagjai közt tudó egyesület, hanem a Jogászok Önképző Szervezetéért nevet viselő alapítvány biztosítja. Ugyanakkor az egyesülettel megegyező rövidítést használó alapítványt is Orbán Gáspár alapította 2018-ban.

Közpénz ennél korábban, ráadásul közvetlenül Orbán Viktor környékéről is került a JÖSz-höz. 2019-ben a Miniszterelnökség 3,3 millió forinttal támogatta az egyesület nyári egyetemének szállásköltségét. A nyári egyetemet több hektár ősparkkal közepén álló, bugyi Forster Vadászkastélyban rendezték, több mint száznegyven résztvevővel.

A JÖSZ környékén egy további "ifjúneres" felbukkanása jelzi a nagypolitika támogató szerepét a szakkollégium felé. Sárhegyi Zoltánt, illetve a nevét viselő ügyvédi irodát számtalan kapocs fűzi a kormányzati, a gazdasági és a Fidesz-elitvilághoz egyaránt. Az iroda székhelye ma a JÖSz egyesület címéül szolgál, a trónörökös Sárhegyi István az idei évig az ELTE joghallgatójaként a diákszervezet igazgatója is volt.