Varga Mihály nem rúgja ki Demeter Szilárdot

Varga Mihály nem rúgja ki Demeter Szilárdot

A miniszterelnök-helyettes napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlament plenáris ülése. Varga Mihály szerint valótlan állítások hangoztak el az államháztartás helyzetéről és a járvány nyomán meghozott gazdasági, egészségügyi is munkahely védelmi intézkedésekről, miközben a belpolitikában és az uniós politikában baloldali támadások érkeztek a magyar kormány irányába.

Magyarország finanszírozása a következő évekre is biztosított, elég forrás áll rendelkezésre a járvány elleni védekezésre, és az ország működtetésére!

- jelentette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy nincs szükség külső forrásra. Ezzel a miniszter utalt az Európai Uniós válságkezelési programjára adott vétóra is.

A miniszter szerint 2023 elejéig nincs szükség újabb devizakötvény-kibocsátásra. A válság szerinte idén 6,4 százalékos visszaesést eredményezhet és 9 százalékos lesz a költségvetési hiány. 

Varga Mihály közölte, jelentős forrásokat biztosít a kormány a beruházások finanszírozására, így több száz vállalat tud több százmilliárdos beruházást végrehajtani, ami munkahely teremtésre is alkalmas.

Külföldiek jegyezték le a devizakötvényeinket

Az április 23-án kibocsátott, kétszer 1 milliárd euró összegű devizakötvényeket teljes egészében külföldi intézményi befektetők jegyezték le - derül ki az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) megkeresésünkre adott válaszából. Mint arról korábban beszámoltunk, a fiskális kormányzat visszakozásként is felérő lépést tett, és az államadósság-szerkezet (a teljes közgazdász szakma által támogatott) „forintosítása" után ismét - az árfolyamkockázatnak is kitett - devizapapírokat bocsátott ki.

Az ellenzék szerint ha valóban ilyen jól állunk, akkor a kormány miért nem menti meg a járvány miatt elveszített munkahelyeket, miért nem segítik az egészségügyben dolgozókat, miért nem kaphatnak 100 százalékos táppénzt azok, akik a munkahelyükön fertőződtek meg, és miért finanszírozzák még most is a kínai, orosz partner, vagy éppen Mészáros Lőrinc és a kormányközeli holdudvar beruházásait.

Z. Kárpát Dániel a Jobbik felszólalója szerint, komoly csalódás, hogy Varga Mihály megszorítás helyett gyors segítség című előadásából a segítség maradt ki, helyette miniszter úr a kormányzati propaganda csúcstermékeit sorolta fel. 

Ön a miniszterelnök helyettese, ezért álláspontom szerint nem teheti meg, hogy a munkavállalók többségéről egy szót sem szól. Elmondják, hogy a galaxis legjobb gazdasága a miénk, de akkor magyarázza el, hogy mire kellett 900 milliárd forint hitelt felvenni? Miért vettek el pénzt az önkormányzatoktól, miért nem adóztatják ilyenkor jobban a kereskedelmi bankokat és miért veszélyezteti a magyar gazdaságot a kormányfő az uniós vétóval?

- sorolta a kérdéseket Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke szerint a katás adózókat büntetik, Európa legszűkmarkúbb munkanélküliséget kezelő rendszeréről még tárgyalni se voltak hajlandóak, és a juttatásokból a túlnyomó többség nem kap semmit. A 2500 milliárd forintos uniós csomag elleni vétóról pedig Z. Kárpát Dániel így fogalmazott.

Tisztázzunk valamit, miniszter úr! Ha bárki Magyarországra, akár genderrel, akár betelepítési kvótával kapcsolatos döntéseket megpróbálna ránk erőszakolni, én ellent fogok állni, és a Jobbik is ellent fog állni. Ha viszont korrupcióról vagy a barátok helyzetbe hozásáról van szó, és ezért vétóznak, akkor mi az önök kérlelhetetlen ellenfelei leszünk, mert a lopásnak nincsen pártszíne

- hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel.

Az összes ellenzéki felszólaló visszautasította Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatójának írását és azt kérdezték Varga Mihály miniszterelnök-helyettestől, hogy a kormány meneszti-e posztjáról a PIM vezetőjét?

Varga Mihály szerint Demeter Szilárd már elismerte hibáját és a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója visszavonta, pontosabban törölte írását. 

Amúgy viszontválaszában a miniszterelnök-helyettes érdemben nem tért ki a jobbikos felvetésekre. Szólt viszont azokról a baloldali képviselőkről, akik kormányon IMF hitelt vettek fel és amit a jelenlegi kormány fizetett ki. A pénzügyminiszter szerint jelentősen nő az orvosok bére, kibővítik az otthonteremtési programot is és mire megérkezik a vakcina, és újraindul a világgazdaság, a magyar vállalkozások növekedésre kész, versenyképes állapotban lesz.