Morawiecki kabinetfőnöke arról beszélt, hogy a vétóról csak a miniszterelnöknek kellene kommunikálnia

Morawiecki kabinetfőnöke arról beszélt, hogy a vétóról csak a miniszterelnöknek kellene kommunikálnia

Mateusz Morawiecki kabinetfőnöke azt mondta egy interjúban, hogy a vétóról csak a miniszterelnöknek, Mateusz Morawieckinek kellene kommunikálnia.

Mint ismert, csütörtökön Jaroszlaw Gowin gazdasági ügyekért felelős lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy hazája kész eltekinteni a vétótól abban az esetben, ha garanciát ad a többi tagállam a Tanácsban, hogy a jogállamisági mechanizmust nem használják a későbbiekben politikai nyomásgyakorlásra, valamint kizárólag az EU pénzének megóvása érdekében alkalmazzák. Egy nappal később viszont már a kormányszóvivő és a külügyminiszter-helyettes is cáfolta, hogy Lengyelország engedne a vétóból.

„Olyan feszült tárgyalásokban, mint amilyen most vagyunk, a tárgyalásokról szóló bejelentéseknek egyetlen forrásból kell származniuk. Ez a forrás Mateusz Morawiecki miniszterelnök”

- mondta Krzysztof Szczerski kabinetfőnök a Reuters beszámolója szerint. Hozzátette, hogy senki más által tett javaslatnak nincs most helye.

A helyzet tehát úgy áll, hogy - legalábbis egyelőre - Orbán Viktornak megmaradt egyetlen szövetségese a vétó kapcsán, így a magyar mellett a lengyel kormány sem fogadja el az uniós költségvetést, illetve a hozzá kapcsolódó gazdaságélénkítő csomagot, az Európai Parlament pedig továbbra sem enged abból, hogy az uniós pénzeket jogállamisági feltételekhez kössék.