Itt a rendelet: nem minden kkv részesül az adócsökkentésből, és egyelőre a kisebb települések sem nyugodhatnak meg

Itt a rendelet: nem minden kkv részesül az adócsökkentésből, és egyelőre a kisebb települések sem nyugodhatnak meg

Január végéig nem tudni, mi lesz a 25 ezer főnél kisebb települések bevételének automatikus kompenzációjával – derül ki az éjjel megjelent Magyar Közlönyből, mely a helyi iparűzési adó megfelezéséről is rendelkezik.

Mint ismert, Orbán Viktor a hétvégén jelentette be, a települések közfeladatainak ellátáshoz szükséges bevételek zömét jelentő helyi iparűzési adó (hipa) felét elveszi, a megszorítás ellen több millió magyar polgárt képviselő polgármester és önkormányzati szövetség is tiltakozott. A kormányfő azt is megígérte, a 25 ezer főnél kisebb települések esetében a kieső bevételeket automatikusan kipótolja a kormányzat, míg a nagyobb városok esetében „egyenként tekintik át” a kompenzáció módját.

Felére csökkenti az iparűzési adót a kormányzat, bajba kerülhetnek a nagyvárosok

A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy július elsejéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, csak annak kell a bankhoz fordulnia, aki továbbra is szeretné törleszteni hitelét. Ezt egyébként már korábban is bejelentették. A korábban elrendelt járványügyi intézkedések miatt az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatja a kormányzat.

A Magyar Közlönyben megjelent 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a hipa 1 százalékra csökkentése a kkv-törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozásokra (kkv) vonatkozik,

de csak akkor, ha a vállalkozás éves árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint.

A törvény szerint a kkv-nak minősülés feltétele, hogy a vállalkozás legfeljebb 250 főt foglalkoztasson, és éves árbevétele az 50 millió eurót (18 milliárd forint) vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurót (15,5 milliárd forint) ne haladja meg. A 4 milliárdos bevételi vagy mérlegfőösszeg-határ gyakorlatilag a kisvállalkozás alkategóriájának felel meg. Tehát kijelenthető,

Orbán ígérete ellenére lesz olyan vállalkozás, mely kkv-nak minősül, de nem részesül az adócsökkentésből.

A kisebb, 25 ezres lélekszámot el nem érő települések kompenzációjáról semmi új nem derül ki, az 1987/2020. (XII. 22.) Korm. határozat csupán annyit ír, hogy a kabinet

dönt a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok számára támogatási program megindításáról.

A programot a pénzügyminiszter a belügyminiszter bevonásával dolgozza ki, ám annak határideje csak jövő év január 31.

Mint arról kedden beszámoltunk, míg az Orbán-kormány a településektől vesz el jelentős forrásokat, addig a miniszterelnök által is „laboratóriumnak” tekintett Ausztria több százmilliárd forintnyi támogatást nyújt az osztrák településeknek.

Itthon Orbán megszorít, az osztrák „laborban" Kurz támogat

Másfél milliárd euróval (542 milliárd forint) növelte meg az osztrák kormány a települések részére összeállított koronavírus-segélycsomagot - tudósít az APA osztrák hírügynökség nyomán a Savaria Forum. Gernot Blümel pénzügyminiszter (ÖVP) elmondása szerint ezzel 2,5 milliárd euró (900 milliárd forint) áll az osztrák települések rendelkezésére, hogy a folyamatban lévő, illetve a jövőbeli projektjeiket, beruházásaikat finanszírozzák, illetve a megnövekedett feladataikat el tudják látni és ne kerüljenek csődhelyzetbe.