Az operatív törzs nem javasolja a kormánynak, hogy január 11. után újra az iskolákban tanuljanak a középiskolások

Az operatív törzs nem javasolja a kormánynak, hogy január 11. után újra az iskolákban tanuljanak a középiskolások

Mint azt megírtuk, a csütörtök reggeli adatok szerint újabb 3068 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 334 836-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt továbbá 127 többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma így 10 325-re emelkedett.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, az OT azt javasolja a kormánynak, hogy január 11-én hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet. Erről majd a kormány dönt, a részleteket pénteken hozzák nyilvánosságra, de az iskoláknak úgy kell készülniük, hogy marad a jelenlegi rendszer.

Elmondta, a téli szünet alatt mindenhol megtörtént a takarítás. Maruzsa közölte,

közel 20 ezer főt teszteltek le a pedagógus közül, összesen 209 pozitív esetet találtak.

Hozzátette, örültek volna, ha többen élnek az ingyenes tesztelési lehetőséggel.

A mai napon 12 óvodában van szünet, az általános iskolák közül csak 0,5 százalékban nincs oktatás. A belépéskor továbbra is zajlik a hőmérés, és a jövő héten megkapják az intézmények a fertőtlenítőszereket is.

A köznevelési államtitkár arról is beszélt, hogy

a pedagógusok közül is elsőként a 60 év felettieket oltják majd be, utána a veszélyeztetetteket, de az államtitkár azt kérte, ehhez az oktatásban dolgozók is regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, rendben zajlik az egészségügyi dolgozok oltása, az intenzív és a sürgősségi osztályon dolgozók már megkapták a vakcinát, most a többi osztályon dolgozók oltása folyik.

Kiemelte, a növekvő fertőzésszám miatt kiemelkedően fontos a járványügyi előírások betartása.

Messze van még a vége

– mondta a tiszti főorvos.

A 25 oltóponton kívül már a városi kórházakban is oltanak, majd belépnek a körben a szakellátók és a háziorvosi rendszer, ha már rendelkezésre áll elegendő vakcinamennyiség. Már minden egészségügyi dolgozónak lehetősége van oltásra. Nagy az érdeklődés, nem mindig könnyű bejelentkezni, ezért e-mailben érdemes jelentkezni az oltópontokra.

Szerda estig 31,5 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

Müller arról is beszélt, hogy elkezdték az idősotthonokban lakók oltását is, első körben négy nagy létszámú intézményben. Jelentős számban jelentkeztek a lakók és a dolgozók, összesen 1226 ember kérte a vakcinát. Az idősotthonok lakói a leginkább veszélyeztetettek, ezért ott folytatják az oltást.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Moderna vakcináját. Az unió 80 millió adagot kötött le,

Magyarország pedig 1 774 ezret foglalt le, ez 887 ezer ember oltását teszi lehetővé.

A jövő héten már meg is érkezhet az első szállítmány Magyarországra.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese közölte, az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 207 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 173 esetben léptek fel. Üzletekben 17 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 17 emberrel szemben kellett intézkedni.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 686 intézkedés történt, 190 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Szerdán 335 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt.

Összesen 22 198 esetben kellett intézkedni eddig.

A tranzitszabályok megszegése miatt 61 rendőri intézkedés történt. 10 100 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 3062 újat rendeltek el kedden, és összesen 21 627 zárlat van hatályban.

Müller Cecília újságírói kérdésekre a következőket árulta el:

  • minden háziorvos adhat be vakcinát.
  • “tegnap sem találtunk angliai mutánsformát” a magyarországi tesztelések során.
  • a lakosság számára bőségesen van influenza elleni oltás.
  • reményei szerint a magyar fejlesztésű vakcinát fél-egy év múlva lehet majd gyártani.