A Jobbik azonnali hatállyal felfüggesztette Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát

Szabó Balázs
Újpest Média

A Jobbik azonnali hatállyal felfüggeszti Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólítja őt önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására - írta keddi közleményében a párt.

A hvg.hu mai, az "Oroszokhoz köthető szervezet pénzén ment Afrikába megfigyelőnek a Jobbik újpesti képviselője, és egy exjobbikos" című cikkére hivatkoznak, amelyben az szerepel, hogy a súlyos polgárháború után geopolitikai konfliktus színterévé vált Közép-afrikai Köztársaságban 2020. december 27-én megtartott, kétes tisztaságú választásokon magyar választási megfigyelők is részt vettek. A Moszkva-barát jelölt győzelmét hozó voksolásra, feltehetően orosz szervezéssel magánrepülőn a közép-afrikai fővárosba, Banguiba röptetett magyar választási megfigyelők egyike Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő volt - tették hozzá. 

A közleményban arról írnak, hogy Szabó Balázs a pártját, a Jobbikot sem utazása előtt, sem azt követően nem tájékoztatta sem arról, hogy egy polgárháborús ország kétes tisztaságú választásán megfigyelőként vesz részt, sem pedig arról, hogy utazását ki szervezi, és kikkel vesz azon részt.

"Tekintettel arra, hogy a képviselő tevékenysége élesen szembemegy a Jobbik Elvi Nyilatkozatában lefektetett elvekkel, tette súlyos következményekkel jár: a képviselő párttagsága azonnali hatállyal felfüggesztésre került, etikai eljárást kezdeményeztünk vele szemben, és felszólítottuk önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására"

- fogalmaztak.

Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy a Jobbik elkötelezett az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia iránt.

"Elfogadhatatlannak tartunk minden olyan kezdeményezést, amely az általunk vallott értékekre veszélyt jelent, ezért sem most, sem a jövőben nem fogjuk tolerálni azt, ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni"

- közölte a párt sajtóosztálya.