A magyar virológus elmondta, mi a baj a kínai vakcinával

A magyar virológus elmondta, mi a baj a kínai vakcinával

Duda Ernő virológus professzor a Szeged Televíziónak azt nyilatkozta a kínai vakcinákkal kapcsolatban, hogy azok elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól, írja a szeged.hu.

A virológus a kínai gyártmányú oltást – melyet a kormány milliós tételben vásárolna, jelesül a Sinopharm által gyártottat – egy repülőgéphez hasonlította.

Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával

– fogalmazott a professzor hozzátéve, ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, mindegy, hogy azt inaktivált formában (halott vírusként) teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsavja.

Ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba 

 

– vélekedik Duda.

Kifejtette, a beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, s potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani, ami azt jelenti: az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

Duda Ernő a kínai vakcinák helyzetét kaotikusnak értékelte, s emlékeztetett: a nyugati vakcinákról jóváhagyásuk előtt megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét, illetve eredményét.

A kínaiakkal kapcsolatban egyelőre ilyenről nem tudunk

– közölte a virológus, aki egyébként hiányolja a kínai vakcinák kísérleteinek harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumait is.