Jakab Ferenc: elavult ugyan a kínai vakcina technológiája, de ettől még nem feltétlenül rossz

Jakab Ferenc: elavult ugyan a kínai vakcina technológiája, de ettől még nem feltétlenül rossz

Magyarországon az oltásellenes hangulat első lépésben a kínai és orosz vakcinák megbízhatósága körüli kérdésekre épült, nem függetlenül a magyar kormány ezen országokkal való politikai kapcsolatától. Ettől függetlenül nem feltétlenül igaz, hogy ezek az oltóanyagok veszélyesek – még akkor sem, ha valóban rosszabbak, mint nyugati társaik.

Jakab Ferenc professzor arról beszélt az ATV Híradójának, hogy a kínai vakcina 70-75 százalékos hatékonysága nem annyira rossz, de tény: a Pfizer 95 százalékon teljesít.

A virológus szerint minden vakcinának lehet mellékhatása, és a kínai típus első generációs oltóanyagnak számít, amelyik erősebb mellékhatást válthat ki. És bár Jakab azt mondta, a kínai vakcina technológiája a molekuláris biológia korszakában elavultnak tekinthető, de ha lezárulnak a 3. fázis klinikai kísérletei, és megkapja az engedélyeket, akkor egy abszolút jól működő vakcina jöhet létre.

„Van hatékony jó vakcina és kevésbé hatékony, nem túl jó vakcina: a kínai vakcina jelen pillanatban a harmadik fázisú klinikai vizsgálatban tart. Az első és a második fázis alapján azt lehet tudni, hogy kb. 70-75 százalékos a hatékonyság, ami nem mondható rossznak. Én azt gondolom, hogy abban az esetben, hogyha a harmadik szintén klinikai fázisú eredmények is jól zárulnak, és mind az Európai Unió, mint pedig a hazai hatóság engedélyezi és bevizsgálja a vakcinát, akkor egy abszolút jól működő - persze nem a legmodernebb technológiával készült, de jól működő - vakcina lehet"

- nyilatkozta az ATV Híradójának.

Gyakorlatilag az elmúlt évtizedekben ezzel a technológiával gyártották a vakcinákat: nem rossz, még egyszer mondom, csak a modell a molekuláris biológia korszakában már egy kicsit elavultnak tekinthető – magyarázta.

Nemrég Zacher Gábor toxikológussal is beszélgettünk az emberek oltással kapcsolatos félelmeiről, szerinte a kormányzati kommunikációnak alaposabbnak kellene lennie, hogy az emberek ne legyenek bizonytalanok.

Zacher Gábor: kockázatok mindig vannak, de többet nyerünk a vakcinával, mint amennyit veszíthetünk

A fellángolt oltásellenes hangulat valójában a rossz kormányzati kommunikáció eredménye is, mert az embereket frusztrálja, hogy nem tájékoztatják őket megfelelően az oltóanyagról - véli Zacher Gábor. A toxikológus az Alfahírnek arról beszélt, egyszerűen be kell látnunk, hogy az oltással sokkal többet nyerünk, mint amennyit veszíthetünk, és ez akkor is igaz, ha később tényleg megjelennek valamilyen szövődmények.