Elhunyt a csernobili katasztrófa egyik hőse, Nikolai Antoshkin

Elhunyt a csernobili katasztrófa egyik hőse, Nikolai Antoshkin

Kulcsfontosságú szerepet játszott a csernobili katasztrófa idején Nikolai T. Antoshkin, annak az egységnek a parancsnoka, melynek tagjai az atomerőmű felrobbanását követően keletkezett tűz oltásában - ezzel pedig nagy mennyiságű radioaktív sugárzásnak kitéve magukat - vettek részt.

Nikolai Antoshkin 78 éves korában hunyt el vasárnap, közli a New York Times. Az orosz parlament szóvivőjének közleményében az áll, Antoshkin „nehéz betegség után hunyt el”, aki egyébként 2014 óta az Egységes Oroszország párt egyik megbízottja is volt. Szergej Nevrov, a párt parlamenti frakciójának vezetőjének azt mondta, Antoshkint COVID-19 miatt szállították kórházba.

Antoshkin tábornok az úgynevezett felszámolók, vagyis a csernobili katasztrófa helyszínére küldött katonai és civil munkások csoportjának vezetője volt. Ezen emberek óriási kockázatot vállaltak azért, hogy a katasztrofális helyzet ne súlyosbodjon tovább. Oroszországban a mai napig hősként tisztelik őket.

Az ukrajnai Kijevtől északra fekvő csernobili atomerőmű 4. számú reaktora 1986. április 26-án robbant fel. A tűzoltásban részt vevő helikopterpilóták és tűzoltók egy része heteken belül belehalt a sugárzásba.